Αντιπρόσωποι κοινοτήτων αυτοχθόνων δώδεκα εθνών της Κοινοπολιτείας απηύθυναν επιστολή στο μονάρχη απαιτώντας να ζητήσει επισήμως συγγνώμη, καθώς και να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις και να επιστραφούν πολιτιστικά αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από αυτά ως λάφυρα.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί ένωσαν τις φωνές τους για να βοηθήσουν τους πληθυσμούς τους «να συνέλθουν από αιώνες ρατσισμού, καταπίεσης, αποικιοκρατίας και δουλείας».

Η επιστολή υπογράφεται από αυτόχθονες ηγέτες της Αυστραλίας, όπου οι πρώτοι λαοί εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους, υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και σφαγιάσθηκαν στη διάρκεια αιματηρών συγκρούσεων με τους αποίκους. Ηγέτες κοινοτήτων της Καραϊβικής την υπέγραψαν επίσης.

Μολονότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει εντείνει τις προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια για να αποκαταστήσει το διάλογο με τους αντιπροσώπους των αυτοχθόνων, υπογραμμίζοντας πως το στέμμα οφείλει «να αναγνωρίσει τις αδικίες που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας», η επιστολή τον καλεί να προχωρήσει περισσότερο.

Σύμφωνα με την αβοριγίνα δικηγόρο Χάνα Μακγκλέιντ, το ζήτημα των οικονομικών αποζημιώσεων γίνεται μια σταθερά στις διεκδικήσεις των αυτοχθόνων.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα μέλη κοινοτήτων αυτοχθόνων να ζητούν αποζημιώσεις από τη βασιλική οικογένεια» για τις αδικίες που υπέστησαν οι λαοί τους, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια γενοκτονία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία τους», εκτιμά η δικηγόρος.

Η επιστολή υπογράφεται επίσης από ηγέτες κοινοτήτων αυτοχθόνων του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα-Νέας Γουινέας.