Η Αυστραλία αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, σε μια άκρως αναμενόμενη κίνηση καθώς οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε την Τρίτη θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,35% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010.

Ο Φίλιπ Λόου, διοικητής της Τράπεζας της Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να αποσύρουμε μέρος της «έκτακτης νομισματικής στήριξης» που τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει την αυστραλιανή οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και ο πληθωρισμός ανέβηκε πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε ο Λόου σε σχετική δήλωση.

«Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται. Δεδομένου αυτού και του πολύ χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης των νομισματικών συνθηκών». Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών για 15 μονάδες βάσης στο 0,25%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters σε 32 οικονομολόγους.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι αναλυτές περίμεναν στην πλειοψηφία τους ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, δεδομένης της ταχείας αύξησης του πληθωρισμού. Οι τιμές των τροφίμων, της βενζίνης και άλλων καταναλωτικών αγαθών ήταν όλες ανοδικές το τελευταίο τρίμηνο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας εκτινάχθηκε 2,1% για το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 1,7%, σύμφωνα με στοιχεία την περασμένη εβδομάδα. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός καταναλωτών εκτοξεύτηκε στο 5,1% — το υψηλότερο από το 2001 και υψηλότερο από τις προσδοκίες για αύξηση 4,6%.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι προοπτικές για το ΑΕΠ της Αυστραλίας επίσης «παραμένουν θετικές» και προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,25% το 2022 και 2% το επόμενο έτος, δήλωσε ο Λόου. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που μπορεί να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι διαταραχές εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του Covid στην Κίνα.