Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χθες (03/08), έπειτα από σφοδρή μάχη με τζιχαντιστές, η οποία εκτυλίχθηκε σε συνοικία της πρωτεύουσας πόλης του Αφγανιστάν, την Καμπούλ.

Ακόμη τέσσερα μέλη των δυνάμεων των Ταλιμπάν τραυματίσθηκαν στη μάχη, στη σιιτική συνοικία Καρτ–ι–Σαχί, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της «ντε φάκτο» κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν σπανίως παραδέχονται απώλειες στις τάξεις τους.

Οι τζιχαντιστές ανήκαν στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του καθεστώτος των σκληροπυρηνικών σουνιτών. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά, ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων στη συνοικία, κατά τη ίδια πηγή.

Ωστόσο, βίντεο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από υποστηρικτές των Ταλιμπάν εικονίζουν τις δυνάμεις να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν παλιό οίκημα, όπου φέρονταν να κρύβονται οι μαχητές των ISIS.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν πως τέσσερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία είχαν σκοπό να επιτεθούν σε μέλη της σιιτικής μειονότητας, σκοτώθηκαν και άλλο ένα συνελήφθη στη μάχη.

Η επιχείρηση – επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν έλαβε χώρα μετά την προχθεσινή (02/08) ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, στην Καμπούλ.

Ο Αλ Ζαουάχρι φέρεται να κρυβόταν σε σπίτι που ανήκει σε συνεργάτη του Υπουργού Εσωτερικών των Ταλιμπάν, του Σιρατζουντίν Χακάνι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν αλληλοκατηγορήθηκαν μετά την επιδρομή για παραβίαση της συμφωνίας που είχαν υπογράψει στη Ντόχα το 2020, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των εξωτερικών στρατευμάτων, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.