Επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί έγινε πριν από λίγο στο Αφγανιστάν. Οι πρώτες μαρτυρίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Πιο συγκεκριμένα, η επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν έγινε κατά την διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί στο Αφγανιστάν με δεκάδες θύματα

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται πηγή από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» που μιλά για 15 νεκρούς και πάνω από 90 τραυματίες.

Παρόλα αυτά, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί - Πληροφορίες για δεκάδες θύματα (vid)

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν την επίθεση αυτοκτονίας και ανακοίνωσαν ότι ομάδα ειδικών δυνάμεων βρίσκεται ήδη στο σημείο, διεξάγοντας έρευνα για το περιστατικό.

«Σήμερα το απόγευμα, έκρηξη σημειώθηκε σε τζαμί Σιιτών συμπατριωτών μας στην περιοχή Χαν Αμπάντ στοΜαντάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουντούζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί συμπατριώτες μας» δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουχατζίντ.

Να σημειωθεί ότι,  πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί βομβιστική επίθεση σε τζαμί στην Καμπούλ, το οποίο τελούνταν μνημόσυνο για τη μητέρα του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Μουτζαχίντ.

Βίντεο και εικόνες από την επίθεση σε τζαμί του Αφγανιστάν (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ):

Είναι η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και η δεύτερη που σημειώνεται σε τζαμί. 

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί - Πληροφορίες για δεκάδες θύματα (vid)

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου και έκλαιγαν για τους συγγενείς τους, ωστόσο ένοπλοι Ταλιμπάν προσπάθησαν να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις, σε περίπτωση νέας έκρηξης, είπε εργαζόμενος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Το τζαμί αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται από τη μουσουλμανική μειονότητα «Σία».

Συχνά, μουσουλμάνοι εξτρεμιστές πραγματοποιούν επιθέσεις κατά της συγκεκριμένης κοινότητας, καθώς τους θεωρούν αιρετικούς.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, αν και οι πρώτες υποψίες στρέφονται στο Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν, καθώς στο παρελθόν έχει στοχεύσει τη συγκεκριμένη μειονότητα. Το ISIS-K εναντιώνεται με βίαιο τρόπο στους Ταλιμπάν και έχει πραγματοποιήσει διάφορες βομβιστικές επιθέσεις πρόσφατα, κυρίως στα ανατολικά της χώρας.