Εκπληξη έχει προκαλέσει στους Ουκρανούς η απουσία του Σεργκέι Σόιγκου από το… μέτωπο του πολέμου. Οπως αναγράφεται στα ουκρανικά ΜΜΕ, ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας έχει… εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα και το αποδίδουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Σόιγκου είναι άνθρωπος ιδιαίτερα ενεργός στα social media και σύμφωνα πάντοτε με τους Ουκρανούς, δεν έχει εμφανιστεί τις δώδεκα από τις εικοσιοκτώ ημέρες που μαίνεται ο πόλεμος. Και ενώ μέχρι τις 11 Μαρτίου εμφανιζόταν καθημερινά. Η τελευταία παρουσία του χρονολογείται στις 18 Μαρτίου όταν συμμετείχε σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, στη δημοσιότητα δεν δόθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ουκρανικά ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η υγεία του υπουργού είναι επιβαρυμένη καθώς αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

Να θυμίσουμε ότι η δημοσιογράφος του Sky News, Νταϊάνα Μαγκνέι υποστήριζε στο τέλος Φεβρουαρίου ότι η απόφαση του Πούτιν να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας φαίνεται να προβλημάτισε τον Σόιγκου. Η δημοσιογράφος ανέφερε τότε ότι “ακόμη και ο υπουργός Αμυνας του Πούτιν φαίνεται ανήσυχος”.

Ασχέτως από το ότι ο Σόιγκου είπε στον Πούτιν, σύμφωνα με το Interfax, ότι “οι βάρδιες στις θέσεις διοίκησης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, του Στόλου του Βορρά και του Ειρηνικού, καθώς και της Διοίκησης Αεροπορίας Μεγάλης Εμβέλειας άρχισαν να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό”.

Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας είναι “μέσα” στα ονόματα που το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε προ ημερών κυρώσεις.

Ανάμεσα τους βρίσκονται ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ καθώς επίσης και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Στη λίστα φιγουράρουν, επίσης, ο Αντρέι Μελνιτσένκο, ιδρυτής της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρωσία, Alfa Bank, ο Αλεξέι Μορντάσοφ, κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Severstal όπως και οι Γκέρμαν Χαν, Πετρ Αβεν, Μιχαήλ Φρίντμαν.