Kι ενώ οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσγειώνονται σε Ρόδο και Κρήτη για τη σεζόν του 2024 με τις συχνότητες μάλιστα να αυξάνονται από το Σαββατοκύριακο της ερχόμενης αργίας της 25ης Μαρτίου, τα πρώτα στοιχεία των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν του 2024 παραπέμπουν σε διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τη θερινή περίοδο, από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, οι θέσεις αντιστοιχούν φέτος σε ένα σύνολο 26,82 εκατομμυρίων στο σύνολο της περιόδου, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 10,1% σε σχέση με τα 24,367 εκατ. θέσεις πέρυσι.

Τα στοιχεία που επεξεργάζεται το ΙΝΣΕΤΕ προέρχονται από τον ΟΑG, το διεθνή πάροχο ταξιδιωτικών δεδομένων για τις αερομεταφορές έως τις 14 Μαρτίου και δείχνουν ότι στην περίοδο ειδικά του γ’ τριμήνου, για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο αντιστοιχεί το 53,7% των διαθέσιμων θέσεων. Οι υπόλοιπες κατανέμονται τους υπολοιπους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Οκτώβριο.

Επισημαίνεται εδώ ότι οι εν λόγω αεροπορικές θέσεις αφορούν τη διαθέσιμη χωρητικότητα των αεροπορικών στις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις με βάση τον προγραμματισμό της σεζόν, που, όπως είναι φυσικό, διαφέρει από τον τελικό αριθμό των κρατήσεων όπως αυτός προκύπτει στο τέλος της θερινής περιόδου.

Το ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει και τη μεταβολή στις κύριες αγορές σε σχέση με το 2023, απ’ όπου προκύπτει αύξηση στο σύνολό τους: Ειδικότερα, η άνοδος από τις δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχεί στο +11% και 6,4%. Εστω κι η Γερμανία έχει μεγαλύτερη άνοδο, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται ως προς το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων με 5,526 εκατ. προσφερόμενες θέσεις, ενώ από γερμανικά αεροδρόμια το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 4,52 εκατ..

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση από τις ΗΠΑ, στο +27,2% για πρώτη φορά, με τα δεδομένα της ενισχυμένης συνδεσιμότητας από αμερικανικά αεροδρόμια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και των επίσης βελτιωμένων συχνοτήτων, ξεκινώντας φέτος νωρίτερα: Συνολικά από αμερικανικά αεροδρόμια προσφέρονται πάνω από 613 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις φέτος έως και το τέλος Οκτωβρίου για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας που αποτελεί και την κύρια είσοδο των ταξιδιωτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Γαλλία και Ιταλία επίσης παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό αύξησης όσον αφορά τον προγραμματισμό, με πάνω από +10%, ενώ ακολουθεί και η Ολλανδία με ένα +7,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς από Ιταλία οι προσφερόμενες θέσεις φέτος ξεπερνούν τα 2,4 εκατομμύρια κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση και ακολουθεί η Γαλλία με 1,77 εκατ. προσφερόμενες θέσεις και η Ολλανδία με 1,18 εκατ.. Κάτω από το όριο του 1 εκατομμυρίου, με 903 χιλιάδες ακολουθεί η Ελβετία.

Διαβάστε ακόμη: