Τα ταξίδια με αερόπλοια επιστρέφουν στην Ευρώπη, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον λύσεις στις αερομεταφορές.

Η ισπανική Air Nostrum, η οποία εκτελεί πτήσεις υπό την ομπρέλα της Iberia από τη βάση της στη Βαλένθια, παρήγγειλε 10 αεροσκάφη Airlander 10.

Τα αερόπλοια πρόκειται να παραδοθούν το 2026, σύμφωνα με το CNN.

Κατασκευασμένα από την βρετανική εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV), τα υβριδικά αερόπλοια θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά 90%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα αερόπλοια, που χρησιμοποιούν ήλιο και ηλεκτρική ενέργεια, θα χωρούν 100 επιβάτες και θα ταξιδεύουν συνήθως σε αποστάσεις 300-400 χιλιομέτρων.

Βέβαια, οι ταχύτητες των πτήσεων είναι χαμηλές, γύρω στα 129 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με την HAV, πιθανές διαδρομές στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος είναι το Λίβερπουλ-Μπέλφαστ, Σιάτλ-Βανκούβερ ή το Όσλο-Στοκχόλμη.

Το αερόπλοιο δεν χρειάζεται διάδρομο αεροδρομίου για την προσγείωση, με την HAV να εξηγεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκυμαίες, χωράφια και μικρά αεροδρόμια που υπολειτουργούν.

Στο εσωτερικό του αερόπλοιου, τα καθίσματα είναι τοποθετημένα σε διάταξη 1-2-1, μερικά είναι αντικριστά, ενώ οι τοίχοι που είναι διάφανοι προσφέρουν θέα προς τα έξω.

Η HAV θα ξεκινήσει την κατασκευή του στόλου φέτος, δημιουργώντας 1.800 θέσεις εργασίας στο Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.