«Στόχος μας είναι το 2022 να είναι μια χρονιά με νέες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές για τους επιβάτες μας, αλλά και η πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά την πανδημία».

Αυτό ανέφερε  η διοίκηση της Aegean από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης, με τον πρόεδρο κ. Ευτύχη Βασιλάκη να δηλώνει ότι η φετινή χρονιά κινείται μέχρι στιγμής με καλή δυναμική και πληρότητες στα αεροσκάφη. Οι θετικές τάσεις άρχισαν να σημειώνονται από τον Απρίλιο του 2022, που ήταν και ο πρώτος μήνας που ξεπεράστηκαν σε εισπράξεις (ήτοι πωλήσεις για μελλοντικά ταξίδια) τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

«Εν συνεχεία τον Μάιο μεταφέραμε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες, ενώ και ο Ιούνιος συνέχισε το ίδιο δυναμικά μεταφέροντας 1,3 εκατομμύρια επιβάτες», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης. Οι πληρότητες σήμερα προσεγγίζουν τα προ-πανδημίας επίπεδα, η επιβατική κίνηση κυμαίνεται σε επίπεδα περίπου 10% χαμηλότερα από το 2019, διατηρείται η καλή πορεία των προ-κρατήσεων, ενώ επιπρόσθετα βελτίωση σημειώνεται και στα έσοδα ανά πτήση.

«Για την καλοκαιρινή περίοδο συνεχίζουμε τη σταδιακή επαναφορά χωρητικότητας προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξημένες συχνότητες σύνδεσης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για διαφοροποίηση και διάχυση του  τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές ενώ επενδύουμε και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Από την άλλη μεριά όμως αδιαμφησβήτητα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζει σημαντικά το κόστος. Επιπλέον, ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και η όποια επίδραση τους στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συμβάλουν στον γενικότερο περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο οι διεθνείς κρατήσεις δείχνουν υψηλή ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, μία θετική τάση που αναμένεται να διαρκέσει σε όλη τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύουν και οι συντελεστές πληρότητας στην Ευρώπη που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένοι. «Αδιαμφισβήτητα όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί, το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί, και οι πληθωριστικές πιέσεις να επιδρούν στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η εγρήγορση, η ευελιξία και  προσαρμοστικότητα παραμένουν προτεραιότητες», ανέφερε η διοίκηση της Aegean.