Όπως ήταν αναμενόμενο, άνοιξε διάπλατα η συζήτηση για το αν και πότε το ελληνικό Δημόσιο θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα μετατροπής των warrants της Aegean που κατέχει σε μετοχές.

Αν δεν ασκήσει αυτό το δικαίωμα, θα πάρει το τίμημα που θα προκύψει από τη διαφορά του μέσου όρου των 60 τελευταίων ημερών της μετοχής, μείον τα 3,2 ευρώ που αντιστοιχούσαν εξαρχής σε κάθε παραστατικό τίτλο.

Θα πάρει, δηλαδή, ζεστό χρήμα. Αν το ασκήσει, θα καταστεί μέτοχος της εισηγμένης αεροπορικής, με ένα ποσοστό της τάξης του 11,5% και θα περιμένει καλύτερες τιμές να ρευστοποιήσει.

Πως φτάσαμε ως εδώ; Στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της Aegean, λόγω της πανδημίας, αποφασίστηκε από την Ε.Ε. (όπως και για όλες τις αεροπορικές εταιρείες) η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 60 εκατ. ευρώ από τους παλαιούς μετόχους στην τιμή των 3,2 ευρώ ανά μετοχή και συνάμα η συμμετοχή-στήριξη-χρηματοδότηση από το δημόσιο με 120 εκατ. ευρώ, με την απόκτηση warrants που εξέδωσε η εταιρεία.

Τα warrants έχουν ζωή από 2-5 έτη από την καταβολή της ενίσχυσης, που σημαίνει ότι το δικαίωμα αυτό ξεκίνησε ήδη από την 3η Ιουλίου 2023 και λήγει την 3η Ιουλίου 2026. Ιδού, όμως τα μεγάλα διλήμματα.

Αν το δημόσιο ασκήσει τα warrants γίνεται μέτοχος της Aegean, με ότι αυτό κι αν σημαίνει, αν φυσικά υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Την οποία η αγορά δεν πολυπιστεύει, έχοντας υπόψη της την γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Όλα αυτά, όμως, είναι υπό αιρέσεις και προϋποθέσεις. Γιατί η εταιρεία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των τίτλων κτήσης μετοχών, στην αγοραία αξία τους. Τι σημαίνει αυτό;

Το ελληνικό Δημόσιο, όταν δηλώσει πρόθεσή άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, αυτομάτως η εταιρεία μπορεί μέσα σε 60 ημέρες να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους των παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, όσο αυξάνεται η τιμή της μετοχής, τόσο μεγαλύτερο κέρδος προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει ότι έχει τα απαιτούμενα διαθέσιμα και έχει την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσει στη εξαγορά των warrants χωρίς δάνεια ή κάτι από κάποιον τρίτο.

Μπορεί να καλύψει τη δυνητική υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο όταν και εφόσον ασκηθεί. Ακριβώς αυτή η ετοιμότητα από πλευράς εταιρείας έχει θέσει σε…συναγερμό τους υποψιασμένους, που πιθανολογούν ότι δεν θα αργήσει και πολύ η εξέλιξη αυτή…

Διαβάστε περισσότερα