Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για την τραγωδία των Τεμπών στον απόηχο του δημοσιεύματος του «Βήματος» περί αλλοίωσης των συνομιλιών.
Αρχικά, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Επειδή ήταν σωστή κίνηση να δώσετε βήμα προηγουμένως στη μητέρα της κοπέλας που ήταν θύμα των Τεμπών και επειδή είμαι πατέρας και το παιδί μου έχει πάρει το τρένο και συγκυριακά δεν ήταν στο συγκεκριμένο τρένο. Ανέβαινε με τους φίλους του συχνά στη Θεσσαλονίκη με αυτό το τρένο, δεν μπορώ παρά να πω ότι συγκλονίζομαι κάθε φορά βλέποντας τους γονείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανθρώπινος πόνος που μπορεί να συγκριθεί με το να χάνεις το παιδί σου τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα».
«Επειδή ακούω τους γονείς που συχνά αναφέροντα σε μένα, οι περισσότεροι με πάρα πολύ σκληρές φράσεις θέλω να πω το εξής: Εάν το να επιτίθεστε σε μένα απαλύνει κατ’ ελάχιστο το δικό σας πόνο σας το επιτρέπω και σας λέω να το κάνετε και περισσότερο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα όσα είπε για το αναγκαίο «μπάζωμα», ο Υπουργός Υγείας ανάφερε: «Είναι τα βαγόνια κατεστραμμένα, ψάχνουμε για επιζώντες και για πτώματα και πρέπει να σηκωθούν το δυνατόν γρηγορότερα για να μην σκάσει ο αγωγός που είναι από κάτω».
Παράλληλα, τόνισε πως όσα ειπώθηκαν από την μητέρα θύματος ότι «λέει ανοησίες», ο ίδιος είπε ότι απλά επικαλέστηκε την δήλωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι από τον πόνο που αισθάνθηκαν από τους πολλούς νεκρούς αντιμετώπισε το ζήτημα με συστολή. «Αφήσαμε ανυπεράσπιστη την αλήθεια και επικράτησε στην κοινή γνώμη το το ψέμα. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε την αλήθεια».
Ακόμη επεσήμανε πως «το δυστύχημα των Τεμπών, οφείλεται σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Δεν έφταιγε η κυβέρνηση, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Μητσοτάκης. Είχαμε 5 λεπτά 7 παραβιάσεις του κανονισμού».
Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «η αντιπολίτευση συνασπίστηκε γύρω από τα συμφέροντα για να ρίξει την Κυβέρνηση».
«Ο Ανδρουλάκης και στα Πανεπιστήμια όπως και εχτές, λειτούργησε ως όργανο οικονομικών συμφερόντων»
Ακόμη, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Βήματος και να το αξιοποιήσει για να βγει από την πολιτική του αφάνεια και να καταθέσει αυτή την πρόταση δυσπιστίας νομίζω έχει έρθει ή ώρα να ακουστούν όλες οι αλήθειες και φυσικά τα ονοματεπώνυμα. Ο κ. Ανδρουλάκης και στα Πανεπιστήμια όπως και εχτές, λειτούργησε ως όργανο οικονομικών συμφερόντων και αυτά θα τα πούμε στη Βουλή με ονοματεπώνυμο», λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να κατηγορούν την κυβέρνησης «όταν η δίκη για το Μάτι, έγινε μετά από 6 χρόνια».
«Πάντα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν αδύναμους Πρωθυπουργούς για να μπορούν να τους εκβιάζουν. Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν εκβιάζεται, κάποιοι νόμιζαν ότι βρήκαν την ευκαιρία πάνω στα πτώματα να ρίξουν τον πρωθυπουργό. Την απάντηση θα τη δώσουμε εμείς στη Βουλή και ο ελληνικός λαός στις Ευρωεκλογές», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη σύμβαση 717 που δεν είχε ολοκληρωθεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το επιχείρημα αυτό είναι άτοπο και τόνισε: «Το επιχείρημα ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, είναι το ακριβώς ανάλογο με αυτό που είπε ο εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι που είπε ο εισαγγελέας ότι αν είχε ολοκληρωθεί το 112 δεν θα είχαν πεθάνει άνθρωποι γιατί θα είχε εκκενωθεί εγκαίρως το Μάτι. Είπε κανένας ποτέ ότι πρέπει να μπει φυλακή ο υπουργός που δεν ολοκλήρωσε το 112;». “Στο Μάτι δεν πέθαναν άνθρωποι;” είπε ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη «μονταζιέρα», ο Υπουργός Υγείας είπε: «Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει μία υπόθεση στην Ελλάδα, που δεν είχαμε διαρροή της δικογραφίας;» και αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis που είπε χαρακτηριστικά ότι είχε διαρρεύσει πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή. «Γιατί να κάνει η κυβέρνηση κοπτοραπτική όταν ο σταθμάρχης έχει παραδεχθεί το ανθρώπινο λάθος του;», είπε ακόμη.