Πληθαίνουν τα funds και οι επιχειρηματικοί «γίγαντες» που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στον ΑΔΜΗΕ για τη συμμετοχή τους στην κοινοπραξία Great Sea Interconnector, δηλαδή τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά και στα άλλα διεθνή καλώδια όπως στον Green Aegean (Ελλάδα – Γερμανία) και στο GREGY (Ελλάδα – Αιγύπτου).

Χθες ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) με το γαλλικό fund Meridiam, παλιό …γνώριμο του Διαχειριστή και όχι μόνο.

Η πρόθεση για είσοδο στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Great Sea Interconnector, έρχεται λίγο καιρό μετά το ενδιαφέρον του για το 20% της Αριάδνη Interconnection, της εταιρείας που κατασκευάζει τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Το fund Meridiam

Το fund Meridiam είχε αντικαταστήσει την αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie η οποία είχε αποχωρήσει από την κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε με τη ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την «Αριάδνη». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη του Διαχειριστή, το διπλό ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας για τα καλώδια Αττικής – Κρήτης και Κρήτης – Κύπρου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το επενδυτικά σχέδια του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, το ενδιαφέρον του γαλλικού fund για επενδύσεις στην Ελλάδα καταδεικνύει και η συμμετοχή του με την ΑVAX και την Egis στον διαγωνισμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ είχε αντικαταστήσει και την αποχωρήσασα γαλλική Ardian στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑVAX που είχαν διεκδικήσει την Αττική οδό.

Η Meridiam αποτελεί έναν παγκόσμιο επενδυτή που δραστηριοποιείται σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 22 δισ. δολαρίων, ενώ ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Αποτελεί δε, τον βασικό επενδυτή στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, η οποία βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.

Τα funds DFC και TAQA

Πέρα από το γαλλικό fund, o ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Ήδη έχει συμφωνήσει με το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC, το οποίο μάλιστα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποστείλει τους προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης (term sheet) του project, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης.

Επίσης, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ έγινε πρόοδος ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο συμμετοχής του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι TAQA.

Ο ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχουν στη χρηματοδότησή του.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, πρωτοπορώντας στην πόντιση καλωδίων σε βάθος έως 3.000 μ. και χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία σταθμών μετατροπής.

Το αναθεωρημένο κόστος έχει υπολογιστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, από 1,57 εκατ. που ήταν ο υπολογισμός του το 2017, με το κόστος να κατανέμεται κατά 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Το project έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον CEF (Connecting Europe Facility).

Γερμανο-ολλανδικό ενδιαφέρον και για τον Green Aegean

Σε …πόλο σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων έχει μετατραπεί και ο Green Aegean Interconnector, η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, την πόρτα της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ έχει χτυπήσει και η εταιρεία Tennet, με την οποία έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για τις αρχές Ιουλίου με τη συμμετοχή στελεχών των δύο Διαχειριστών αλλά και των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Γερμανίας.

Η Tennet είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές δικτύων υψηλής τάσης σε Ολλανδία και Γερμανία και σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για συμμετοχή στον «Green Aegean».

Το GREGY

Πιθανή εμπλοκή της Tennet στο project θα φέρει θετικές εξελίξεις για την υλοποίηση του καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει 3 GW «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (με προοπτική να φτάσει τα 9 GW) από την περιοχή μας, αλλά και από την Αίγυπτο (μέσω του GREGY που αναπτύσσει η Elica του Ομίλου Κοπελούζου) στην περιοχή του Μονάχου, μέσω της Αδριατικής, της Σλοβενίας και της Αυστρίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Tennet διαθέτει περίπου 23.900 χιλιόμετρα γραμμών και καλωδίων υψηλής τάσης, μεταφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε 42 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Κοπελούζος

Όσο για την ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, στο οποίο θα συμμετάσχει μετοχικά και ο ΑΔΜΗΕ με ποσοστό έως 33,3%, αναμένεται άμεσα η ανάθεση των βασικών μελετών για την οριστικοποίηση της όδευσης του καλωδίου και την ανάλυση κόστους-οφέλους, με περισσότερες από είκοσι εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Παράλληλα, προετοιμάζεται και ο φάκελος για συγχρηματοδότηση έως 50% των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF) ο οποίος πρέπει να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο.

Σε πολιτικό επίπεδο, στο Κάιρο αναμένεται να βρεθεί στα τέλη του μήνα ο επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Δημήτρης Κοπελούζος για να συμμετάσχει στην Επενδυτική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.

Άλλωστε το έργο στηρίζεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ενώ με 33,3% αναμένεται να συμμετάσχει και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC).

Διαβάστε ακόμη