Κινεζική αντιπροσωπεία της State Grid καταφτάνει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν συναντήσεις και με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Την ώρα που ο μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ (συμμετέχει με 24% στο μετοχικό κεφάλαιο), αυξάνει την επιρροή του στην Ελλάδα αποκτώντας πρόσφατα και το 20% της Αριάδνης που είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που κατασκευάζει το μεγάλο καλώδιο Κρήτης -Αττικής, οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες του Διαχειριστή αλλά και τα ανοικτά ζητήματα του καλωδίου με την Κύπρο για την υλοποίηση του GSI, συνιστούν θέματα που προτεροποιoύν όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που το έχει δείξει έμπρακτα με την άμεση εμπλοκή της στο έργο αλλά και οι Κινέζοι που επιδιώκουν να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Ποιοι έρχονται
Στην Αθήνα θα βρεθούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της μητρικής εταιρείας της State Grid στο Πεκίνο, ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθυντής διεθνών σχέσεων και ο Πρόεδρος της State Grid International στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, στη συνάντηση με την ΡΑΑΕΥ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, θα παραστούν και στελέχη της εταιρείας από τον ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, η επίσης Κινέζα οικονομική διευθύντρια, ο κ. Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του διαχειριστή αλλά και ο κ. Νίκος Μπουλαξής επικεφαλής ρυθμιστικών θεμάτων.
Οι Κινέζοι της State εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις εξελίξεις γύρω από το καλώδιο της Κύπρου με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ρυθμιστικά θέματα του έργου όπως είναι η έγκριση στα τέλη χρήσης του δικτύου που ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να εισπράττει από αρχές του 2025. Μέχρι στιγμής, οι δύο ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει το WACC που θα λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ για το έργο του GSI που για κυπριακό κομμάτι ανέρχεται σε 8,3% για μια πενταετία και για το ελληνικό σε 7,22% για το 2025. Το WACC θα αναπροσαρμοστεί σε ένα χρόνο για την περίοδο 2026 -2029.
Οι εκκρεμότητες
Σήμερα παρά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την διακρατική συμφωνία με την οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουν συμφωνήσει για να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕΚ, ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις για την πορεία του έργου (μία με την Κομισιόν που συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρό ενδιαφέρον για το καλώδιο και μία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και ΑΔΜΗΕ) που και στις δυο η Κυπριακή πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη στο ζήτημα της ανάκτησης της δαπάνης των 48 εκατομμυρίων που έχει πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Εuroasia Interconnector.
Η Κύπρος επιμένει στην αρχική της θέση να εγκρίνει μόνο τα 12 εκ. παρά τις πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές ώστε να επιλυθεί το θέμα. Εάν δεν βρεθεί άλλη λύση ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να καταφύγει ακόμη και σε διαιτησία στην ΕΕ προκειμένου να αποφανθεί για το δίκαιο του αιτήματος, για το οποίο τον έχει δικαιώσει μελέτη της Grand Thornton που κρίνει εύλογο το τίμημα.
Τα 48 εκ. δεν είναι όμως το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί για το καλώδιο της Κύπρου αφού ούτε το επιτρεπόμενο έσοδο, όπως προαναφέρθηκε έχει εγκριθεί από την ΡΑΑΕΥ για τον ΑΔΜΗΕ, ούτε το ερευνητικό καράβι έχει προχωρήσει στις βυθομετρήσεις που απαιτούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα καθώς εκκρεμεί η έγκριση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν το full notice proceed στην Νexans για να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.
Χωρίς πρόοδο εξελίσσεται και η άλλη εκκρεμότητα του έργου που αφορά την είσοδο της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI για την οποία η κυπριακή πλευρά δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τέλη του μήνα. Αντίθετα, αισιοδοξία υπάρχει στον ΑΔΜΗΕ για την πορεία των συζητήσεων που αφορούν την είσοδο επενδυτών στο έργο.
Πρόσφατα η διοίκηση του διαχειριστή εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αποτέλεσμα από το due diligence και τις συζητήσεις με τους επενδυτές. Την ίδια ώρα εκκρεμεί αίτημα χρηματοδότησης ύψους 500 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ ζήτημα για το οποίο έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό ο οποίος πρόκειται να συναντήσει εντός της εβδομάδας τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Nadia Calvinο αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, με επαφές που είχε στο Λοξεμβούργο με την διοίκηση της τράπεζας.
Ισχυρή στήριξη από ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι την στήριξή του στο GSI επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή από το ελληνικό περίπτερο στο Μπακού και ο απερχόμενος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Τζέφρι Πάιατ.
Χαρακτήρισε ως «μεγάλη ευκαιρία» για την Κυπριακή Δημοκρατία το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως έχει μεγάλη πολιτική σημασία για την Κύπρο. Τόνισε ότι το έργο αυτό θα οδηγήσει στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, όπως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένη.
Επιπλέον επισήμανε ότι η Κύπρος έχει το λιγότερο πράσινο ενεργειακό μείγμα σε όλη την ΕΕ. Μέσω της διασύνδεσης, είπε, θα επωφεληθεί από την πρόοδο της Ελλάδας στην δημιουργία πράσινων ενεργειακών υποδομών και θα συνδεθεί με το δίκτυο ENSTO-E, γεγονός που θα συμβάλει και στη μείωση των τιμών ενέργειας.