Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των έργων του ΑΔΜΗΕ λόγω ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευών προκαλούν οι διεθνείς αναταράξεις των τιμών με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους έως 15% των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί ή πρόκειται να συμβολαιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Υπολογίζεται ότι η υπέρβαση στους προϋπολογισμούς περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ αρχή γενομένης από τη μεγάλη διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής άνω του 1 δισ. με βάση τα προ κρίσης επίπεδα, τα έργα της δ΄ φάσης των Κυκλάδων ύψους 400 εκατ. ευρώ, τον Δυτικό Διάδρομο, έργα αναβάθμισης ηλεκτρικών διασυνδέσεων κ.α.
Όπως δήλωσε χθες κατά την τελετή έναρξης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνη-Νάξου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς θα πρέπει να εγκρίνει την αναθεώρηση των προϋπολογισμών των έργων που θα ενταχθούν στην περιουσιακή της βάση.
Όπως είπε, το τοπίο έχει μεταβληθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς πέρα από τις ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευών υπάρχει σοβαρή αναστάτωση και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις δυσκολίες, ο ΑΔΜΗΕ εντατικοποιεί το σχεδιασμό των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι οποίες θα φέρουν φθηνότερο ρεύμα στην ελληνική αγορά και θα δώσουν περισσότερο ζωτικό χώρο στις ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε χθες ότι τα έργα των διασυνδέσεων θα αυξήσουν από 405 έως 730 MW τον ηλεκτρικό χώρο στις Κυκλάδες.
Παράλληλα, η εταιρεία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο και στις νέες διεθνείς διασυνδέσεις που αποτελούν μέρος της εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της αγοράς.
Μέσα στον μήνα ο διαχειριστής πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο για να ωριμάσουν οι συνθήκες για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, ένα πρότζεκτ μαμούθ που έχει σχεδιάσει ο όμιλος Κοπελούζου και μπαίνει λόγω ουκρανικής κρίσης σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο να επιταχυνθούν και οι συζητήσεις με την ΕΕ καθώς το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
Τα έργα των διασυνδέσεων του εξωτερικού θα ενταθούν καθώς επίκεινται νέο καλώδιο με την Βουλγαρία, το οποίο πιστοποιήθηκε και την περασμένη εβδομάδα στην περιφερειακή συνάντηση στην Σόφια. Υπό συζήτηση είναι η διασύνδεση με την Ιταλία, για την οποία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα είναι 500 ή 1000 MW ενώ σε συζητήσεις είναι με την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Τουρκία. Τα έργα αυτά δημιουργούν μεγάλες απαιτήσεις σε κεφάλαια και ο ΑΔΜΗΕ μελετά για τη χρηματοδότησή τους ακόμη και την σύναψη ομολογιακού δανείου.