Μια 11χρονη στο Μεξικό, που φέρεται να έχει δείκτη νοημοσύνης υψηλότερο από τον Αϊνστάιν, παίρνει μεταπτυχιακό στη Μηχανική και ελπίζει να γίνει μια μέρα αστροναύτης της NASA.

Ο Adhara Pérez Sánchez μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά και συχνά δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο επειδή ήταν στο φάσμα του αυτισμού, με το οποίο διαγνώστηκε σε ηλικία τριών ετών.

Αφού υπέμεινε για χρόνια την αδιαφορία των δασκάλων της και τον εκφοβισμό των συμμαθητών της, με αποτέλεσμα να αλλάξει σχολείο τρεις φορές, η Adhara άρχισε να απομονώνεται, δήλωσε η οικογένειά της στο Marie Claire Mexico.

«Οι δάσκαλοι δεν είχαν μεγάλη ενσυναίσθηση, μου έλεγαν μακάρι να ολοκλήρωνε έστω μια εργασία», λέει η μητέρα της, Nayeli Sánchez, στο περιοδικό. «Άρχισε να κλείνεται στον εαυτό της, δεν ήθελε να παίζει με τους συμμαθητές της, ένιωθε περίεργη, διαφορετική».

«Μπορούσε να είναι παρούσα στο σχολείο για λίγο, αλλά μετά την έπαιρνε ο ύπνος, δεν ήθελε να κάνει πια τίποτα», συνέχισε. «Ήταν πολύ στενοχωρημένη, ο κόσμος δεν είχε ενσυναίσθηση, την χλεύαζαν».

Όπως εξηγεί, αν και παρατήρησε ότι η κόρη της είχε μάθει άλγεβρα από μόνη της και είχε απομνημονεύσει μάλιστα τον περιοδικό πίνακα, εκείνη το προσπέρασε, γιατί σκέφτηκε ότι η κόρη της απλώς πρέπει να βαριόταν.

Για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη της κόρης της, ξεκίνησε να την πηγαίνει για ψυχοθεραπεία και σύντομα της συνέστησαν να τη στείλει στο Center for Attention to Talent (CEDAT), ένα σχολείο για χαρισματικά παιδιά. Εκεί, επιβεβαιώθηκε ότι το IQ της ήταν 162 – υψηλότερο από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και το είδωλό της, Στίβεν Χόκινγκ, οι οποίοι είχαν και οι δύο IQ 160.

Έμαθε για πρώτη φορά για τον Χόκινγκ όταν επισκέφθηκε έναν από τους γιατρούς της, ο οποίος είχε ένα γραφείο γεμάτο έργα τέχνης που τον απεικόνιζαν.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η αγάπη της για τον Βρετανό φυσικό και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τελείωσε το δημοτικό σε ηλικία πέντε ετών, σύμφωνα με το Goalcast, και στη συνέχεια τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο ένα χρόνο αργότερα.

Η 11χρονη έχει επίσης ήδη λάβει πτυχίο μηχανικού συστημάτων από το CNCI University και αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακό στα μαθηματικά στο Τεχνολογικό Technological University of Mexico, σύμφωνα με το Marie Claire Mexico.

Ελπίζει να βρεθεί μια μέρα στο στόχαστρο της NASA και ονειρεύεται να εξερευνήσει τον Άρη, κάτι που φαίνεται κι από τις φωτογραφίες της στο Instagram, όπου πολύ συχνά ποζάρει χαμογελαστή με το λογότυπο της διαστημικής εταιρείας.

«Το όνομά μου είναι ένα αστέρι από τον αστερισμό “Μέγας Κύων”», δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με το Goalcast. «Ο αστέρας Ουέζεν βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Adhara. Ο Αλάντρα είναι ακριβώς κάτω».

«Θέλω να πάω στο διάστημα και να αποικίσω τον Άρη», συνέχισε. ‘«ν δεν σας αρέσει εκεί που βρίσκεστε, φανταστείτε πού θέλετε να είστε. Βλέπω τον εαυτό μου στη NASA, οπότε αξίζει να προσπαθήσω».

Η τριτοβάθλια εκπαίδευσή της ξεκίνησε αφού η μητέρα της την έγραψε κατά λάθος σε έναν διαγωνισμό που νόμιζε ότι ήταν για παιδιά. Ένας δάσκαλος είχε συμβουλεύσει τη Nayeli να στείλει μια αίτηση για την κόρη της και εκεί η Adhara ανακάλυψε ότι ήθελε να γίνει αστροναύτης.

Η 11χρονη ελπίζει να συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου μπορεί να σπουδάσει αστροφυσική. Η σχολή τής είχε προσφέρει υποτροφία, αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων με τη βίζα.

Όταν η Adhara δεν μελετάει σκληρά για να γίνει αστροναύτης, εργάζεται με τη Μεξικανική Διαστημική Υπηρεσία για να βοηθήσει στην προώθηση της εξερεύνησης του διαστήματος και των μαθηματικών σε άλλα νεαρά κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα