Από ιατρικές συσκευές μέχρι είδη πρώτης ανάγκης και ηλεκτρονικές συσκευές, οι τιμές σε πολλά προϊόντα στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς έχει αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αρκετές είναι οι αναφορές για αγορές πανικού στα σούπερ μάρκετ, όπου έχει μπει πλαφόν στις τιμές αρκετών προϊόντων, καθώς οι Ρώσοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εισαγόμενων αγαθών και οικονομική κρίση λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας 39χρονης γυναίκας η οποία έτρεξε να αγοράσει τροφές για τα αδέσποτα που φροντίζει, αλλά ξέχασε να κάνει το ίδιο για τον εαυτό της με αποτέλεσμα να μην έχει φάρμακα και ινσουλίνη που χρειάζεται για τον διαβήτη της.

Οι τιμές για τα νέα αυτοκίνητα από ξένους κατασκευαστές ήταν κατά μέσο όρο 16% αυξημένες την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές των τηλεοράσεων αυξήθηκαν κατά 20%, της ηλεκτρικής σκούπας κατά 17% και των smartphones κατά 12%.

Ρώσοι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τον πληθωρισμό στη μεσαία τάξη, η οποία τρέχει για να προμηθευτεί αγαθά σε περίπτωση ελλείψεων, θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός για τους φτωχούς.

Οι τιμές κάποιων τροφίμων, όπως η ζάχαρη, οι μπανάνες και οι ντομάτες, αυξήθηκαν κατά 15% τον τελευταίο μήνα.

Ειδικά για τη ζάχαρη, βίντεο ανεπιβεβαίωτης προέλευσης που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δείχνουν πελάτες σε σούπερ μάρκετ να τσακώνονται για το τελευταίο πακετάκι.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και ανθρώπους να τρέχουν να ψωνίσουν ό,τι προλάβουν.

Η κρατική επιτροπή ανταγωνισμού της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κάνει ελέγχους σε μεγάλους παραγωγείς ζάχαρης για «ανέντιμες πρακτικές», λόγω της έκρηξης της ζήτησης και των «ανεξήγητων» ελλείψεων σε κάποιες περιοχές.

Οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ως μεγάλη παραγωγός με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα, η Ρωσία δεν αναμένεται να έχει μεγάλο πρόβλημα με τις κυρώσεις στα τρόφιμα.

Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ρωσία είναι στα τάρταρα. Στα μέσα Μαρτίου, περίπου οι μισοί από τους χαμηλόμισθους Ρώσους (που βγάζουν 506 δολάρια τον μήνα) ανέφεραν ότι τα οικονομικά τους επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με δεδομένα της Morning Consult.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο συνδυασμός των κυρώσεων, των υψηλών επιτοκίων, του αυξανόμενου πληθωρισμού, των εκροών κεφαλαίων, των χαμηλών επενδύσεων και του αδύναμου καταναλωτικού κλίματος θα οδηγήσει τη ρωσική οικονομία σε βαθιά κρίση μέσα στο 2022.