Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, απάντησε για το πότε και το πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και αν η νέα τροπολογία που προωθεί για το ΕΣΥ νομιμοποιεί το «φακελάκι» στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι προσωπικά «πολεμάει πάρα πολύ το φακελάκι».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στην προηγούμενη του θητεία όποτε διαπίστωνε κάποια παρανομίαζητούσε την ποινική δίωξη των γιατρών που παρανομούσαν και ότι είναι αντίθετος σε κάθε πράξη διαφθοράς.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «μόνο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το φακελάκι».

Όπως είπε, «δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι πρώτη φορά ακούει κανείς για το φακελάκι από τον ίδιο με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία».

Ακόμη, σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας δίνει μια νόμιμη διέξοδο το απόγευμα και για τον γιατρό και για τον ασθενή για να κάνει νόμιμα την επέμβασή που επιθυμεί το απόγευμα καθώς υπάρχουν πάνω από 90.000 αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία.

«Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μια νόμιμη διέξοδο για τους ασθενείς»

Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «οι πιο φτωχοί ασθενείς θα ωφεληθούν γιατί θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία».

Αναφερόμενος στην κριτική ότι οι γιατροί θα στραφούν στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι επί πληρωμή και θα μειώσουν τα προγραμματισμένα και εντός ωραρίου εργασίας τους, υπογράμμισε ότι «θα παρακολουθείται η παραγωγικότητά τους».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «το κόστος λειτουργίας για τα απογευματινά χειρουργεία προβλέπεται από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ απάντησε ότι «έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ».

«Κάθε νοσοκομείο θα κρίνει αν μπορεί να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία»

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι κρίμα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να μένουν κλειστά μετά τις τρεις το απόγευμα».

«Θα δώσουμε με την υπουργική απόφαση τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργική κλινική του ΕΣΥ να στήσει αν θέλει απογευματικό χειρουργείο και αν μπορεί. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές που μπορούν και θα θελήσουν», πρόσθεσε.

«Οι κλινικές που θα στήσουν απογευματινές κλινικές πρέπει να έχουν αναισθησιολόγο» είπε προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών».

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων απάντησε ότι είναι προφανές ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία της πόλης δύσκολα θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιδιωτική υγεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Υγείας με την μεταρρύθμιση αυτή φτιάχνει μια ανταγωνιστική προς τις ιδιωτικές κλινικές αγορά.

Διαβάστε ακόμη: