«Ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών στη χώρα, βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το χειρότερο είναι ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Ακόμα και αν η αυξητική τάση του κάποια στιγμή σταματήσει, θα είναι πολύ μεγάλη η απόσταση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών από το νέο επίπεδο τιμών», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Πρώτο Πρόγραμμα”.

«Είναι πρόκληση, όταν η κοινωνία βιώνει γενικευμένη οικονομική ασφυξία, ο κ. Σταϊκούρας να λέει ότι όποιος ζητά μέτρα προστασίας από την ακρίβεια θέλει να μεγαλώσει το έλλειμμα και να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Διότι η κυβέρνηση επέλεξε να ξοδέψει δημοσιονομικό περιθώριο για να ευνοήσει ελαχίστους ανώτατων εισοδημάτων. Για παράδειγμα, κατάργησε τον φόρο στις γονικές παροχές ύψους 1,5 εκατ. για δύο γονείς, κατάργησε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αφορά τις ανώτατες περιουσίες, έχει κάνει απευθείας αναθέσεις 7 δισ.», σημείωσε.

«Είναι πρόκληση ο υπουργός Οικονομικών να λέει μη ζητάτε μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΕΦΚ στα καύσιμα -ενώ η βενζίνη φτάνει τα 2,5 ευρώ- και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, γιατί δεν είναι δίκαιο και θα ευνοηθούν οι πλούσιοι, όταν οι έμμεσοι φόροι είναι οι πλέον άδικοι και πλήττουν πολύ περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επί δέκα μήνες επιδοτεί με κρατικό χρήμα τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Οι λογαριασμοί δεν μειώνονται, παραμένουν 4 και 5 φορές πάνω. Οι επιδοτήσεις ταΐζουν τη σώρευση υπερκερδών. Άρα, οι πολίτες απευθείας από την τσέπη τους και από τον Προϋπολογισμό πληρώνουν διπλά την αισχροκέρδεια».

Πρέπει, υπογράμμισε, «να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή του ρεύματος, με πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών» και «να μειωθούν ο ΕΦΚ στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα για να υπάρξει ουσιώδης ανακούφιση των πολιτών».

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η λογική Μητσοτάκη δεν είναι απλώς του προβλέψιμου συμμάχου, αλλά της απόλυτης πρόσδεσης στις ΗΠΑ, χωρίς να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της θέσης της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τα πολλαπλά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει», επίσης «χειρίζεται την εξωτερική πολιτική χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών, εν κρυπτώ και χωρίς διαφάνεια για το πώς λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν είτε τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, είτε τη διαρκή αγορά νέων εξοπλισμών. Δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας να είναι αντικείμενο ιδιωτικών αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη».

Τόνισε, τέλος, ότι «υπάρχει γενικευμένη κοινωνική αγανάκτηση η οποία αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, απόρριψης της κυβέρνησης και ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως εναλλακτικής επιλογής».