Ένα νέο πλήγμα στον μέχρι πρότινος κραταιό Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς επέφεραν οι Αρχές στον φορολογικό παράδεισο της Μάγχης του Τζέρσεϊ, καθώς «πάγωσαν» πάνω από επτά δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων που του ανήκαν.

Το Βασιλικό Δικαστήριο του Τζέρσεϊ εξέδωσε διάταγμα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα έρευνας σε χώρους «ύποπτους ότι συνδέονται» με τον Ρώσο επιχειρηματία.

Στον Αμπράμοβιτς επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα ως μέρος των σαρωτικών κυρώσεων κατά ολιγαρχών που πιστεύεται ότι ήταν κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα μέτρα της Δύσης κατά του Αμπράμοβιτς έχουν αφήσει τα περιουσιακά του στοιχεία «παγωμένα» και το μέλλον της Τσέλσι «στον αέρα».

Ως μέρος των Νήσων της Μάγχης, το Τζέρσεϊ είναι μια αυτοδιοικούμενη εξάρτηση από το βρετανικό στέμμα, 14 μίλια μακριά από τη Γαλλία, που βασίζεται στη Βρετανία για την άμυνά της. Πέρα από τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τους τουρίστες, το νησί ήταν από καιρό… πόλος έλξης για τους πλουσίους.

Νωρίτερα σήμερα, στη δέσμευση ιστορικής βίλας που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη, Ρομάν Αμπράμοβιτς, προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε άτομα του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», πρόκειται για το «Château de la Croë», που βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα και κάποτε ανήκε στον Δούκα και τη Δούκισσα του Γουίνδσορ της Βρετανίας. Κατασκευάστηκε το 1926, σε μία έκταση 12 στρεμμάτων, σε ένα δάσος πολύ κοντά στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος της ιστορικής βίλας ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Αμπράμοβιτς απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας το 2001 και είχε βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για την ανακαίνισή της. Για να κάνει «λίφτινγκ» στη βίλα, δαπάνησε πάνω από 35 εκατ. ευρώ, φτιάχνοντας, μεταξύ άλλων, πισίνα 15 μέτρων στην οροφή της, γυμναστήριο και σινεμά.