Το μέτρο της αποπληρωμής των τόκων για τα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια από το κράτος, εξετάζει να επαναφέρει η κυβέρνηση από το νέο έτος με στόχο τη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ενώ, ταυτόχρονα, παραμένουν σε ισχύ και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν με click away.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, αξιοποιώντας τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά την επανάληψη ενός μέτρου που είχε εφαρμοστεί στην α΄ φάση της καραντίνας, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το μέτρο αφορά  την πληρωμή από το κράτος των τόκων για τα δάνεια των επιχειρήσεων που είναι ενήμερα, με στόχο τη διευκόλυνση της ρευστότητας για επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση αλλά και «στη διατήρηση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος».

Παράλληλα, ακόμα και στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με το click away, παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί για τον μήνα Δεκέμβριο και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

  • να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής – ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες
  • να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%
  • αναστέλλονται οι ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
  • έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου
  •  μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.