Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών την Μεγάλη Πέμπτη και το τσόυγκρισμα το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Τι συμβολίζει, όμως, το βάψιμο των κόκκινων αυγών; Γιατί τα αυγά τα βάφουμε κόκκινα; Και γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα;

Τι συμβολίζει το βάψιμο των κόκκινων αυγών;

Το βάψιμο των αυγών γίνεται, κατά παράδοση, πάντα, την Μεγάλη Πέμπτη. Για αυτόν το λόγο πολλοί την ονομάζουν «Κόκκινη Πέφτη» ή «Κοκκινοπέφτη».

Η Μ. Πέμπτη αυτή είναι η μέρα του «Μυστικού Δείπνου», όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του.

Το βάψιμο των αυγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης και σταυρώθηκε.

Επίσης, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει, κατά την ορθόδοξη παράδοση, την χαρά.

Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός.

Σύμφωνα δε με την λαϊκή παράδοση τα αυγά οφείλουν το χρώμα τους στην εξής ιστορία «Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά, για να πεισθεί, φώναξε: -Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το πρώτο από τα βαμμένα κόκκινα αυγά είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο ενώ λένε ότι έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.

Τι συμβολίζει το βάψιμο των κόκκινων αυγών; - Αυγά κόκκινα

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Την Κυριακή του Πάσχα, ή το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, τσουγκρίζουμε μεταξύ μας τα κόκκινα αυγά. Όποιος έχει το πιο δυνατό αυγό και δεν του σπάσει, συνεχίζει με τον επόμενο κ.ο.κ. Κάθε φορά που τσουγκρίζουμε το αυγό μας λέμε τη φράση «Χριστός Ανέστη» και παίρνουμε την απάντηση «Αληθώς ο Κύριος».

Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.

Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή, τη γονιμότητα και τη δημιουργία, αλλά και την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Όταν το κέλυφος του αυγού σπάσει, γεννιέται μια ζωή και με τον ίδιο τρόπο το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Διαβάστε επίσης τι συμβολίζει το γνωστό «Πρωτομαγιάτικο» ή «Μαγιάτικο» στεφάνι που φτιάχνουμε τον Μάη, από λουλούδια και γιατί το βάζουμε στην πόρτα μας

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.