Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις εν όψει του Πάσχα και να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», καθώς το ρεκόρ διασωληνωμένων δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για χαλάρωση των μέτρων, ενώ μέσα σε 15 ημέρες οι νεκροί έχουν ανέλθει 1.148.

Στο λεκανοπέδιο, χθες 15/4, εντοπίστηκαν τα 1.861 από τα 3.833 συνολικά κρούσματα covid -19 που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με το κέντρο της Αθήνας να επιβαρύνεται με 555 νέες λοιμώξεις.

Τα δυτικά της περιφέρειας και ο Πειραιάς συμπληρώνουν την –κλασική πλέον- τριάδα κρουσμάτων της Αττικής με 361 και 283 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα προάστια και τα νησιά κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (260 στα ανατολικά, 201 στα βόρεια, 185 στα νότια και 16 κρούσματα στα νησιά), όπως προκύπτει από τους 64.998 διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Από αυτούς, οι 20.814 ήταν μοριακοί, οι 44.184 rapid, ενώ χθες διενεργήθηκαν και 16.800 μαζικές Δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ που ανέδειξαν 354 θετικούς στον ιό, ανθρώπους (2,11%).

Στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονταν μέχρι χθες 427 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 302 εισαγωγές, συνεχίζοντας το σερί των 300 και πλέον εισαγωγών καθημερινά. Με τις προβλέψεις των ειδικών για έως και 900 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα.

Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό» με ρεκόρ διασωληνωμένων

Παγώνη: Ηρεμήστε με το Πάσχα στο χωριό

«Είμαστε σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού»,  διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να πέσουν οι τόνοι σχετικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.

«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.

«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε.

Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» επεσήμανε η κα. Παγώνη.

Τζανάκης: Από τις 20/4 και μετά η αποκλιμάκωση – Η εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της

Την εκτίμηση πως μείωση των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών θα πρέπει να περιμένουμε από τις 20 Απριλίου και μετά διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος αφού έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού, υποστήριξε ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 200.000.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως η κάμψη των διασωληνωμένων – θανάτων θα έρθει με μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 βδομάδων μετά την κάμψη των κρουσμάτων ενώ εκτίμησε πως τα νοσοκομεία θα πιέζονται μέχρι τις 20/4.

Ο κ.Τζανάκης τόνισε πως ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορωνοϊού καθώς είναι μεγάλη η διασπορά υπογραμμίζοντας πως το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και που δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από το αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Μάλιστα είπε πως ίσως είναι και τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται και ότι αν γινόταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό θα ανακαλύπταμε 8.000 – 9.000 την ημέρα.

Ωστόσο ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως δεν τηρείται η καραντίνα και ότι καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε μια πιο χαλαρή λειτουργία ενώ επεσήμανε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.

Υποστήριξε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της – αν και είναι υπέρ της – και πως θα πρέπει να μην βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις σχολίασε πως η επιτροπή έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.

https://radar.gr/article/98697/emvoliasmoi-anoigei-i-platforma-gia-atoma-me-ypokeimena-nosimata-ayksimenoy-kindynoy

https://radar.gr/article/97990/telos-sto-sms-13033-pote-stamatame-na-to-stelnoyme

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.