Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων εν όψει του Πάσχα, με τα σκληρά επιδημιολογικά στοιχεία να μην αφήνουν πολλά περιθώρια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει φρένο στα σενάρια, χαρακτηρίζοντας

Σαρηγιάννης: Ρίσκο να ανοίξουν οι μετακινήσεις

Ρίσκο ως προς την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα χαρακτήρισε το να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για τις εορτές του Πάσχα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι τα self test αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν περίπου στα 2.500 σε ημερήσια βάση.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Επιφυλάξεις Γώγου για το Πάσχα

«θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, επισήμανε πως αυτό που έχει προτεραιότητα είναι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα.

«Προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση και πως το θέμα δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά. Ωστόσο τόνισε πως «έχουμε καλύτερα όπλα πλέον απ’ ότι είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή» ενώ χαρακτήρισε πολύ «ισχυρό» το self test.

Καπραβέλος: Όχι σε υπερτοπικές μετακινήσεις αν δεν πέσουν τα κρούσματα

Την κατηγορηματική αντίθεση του στο να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για το Πάσχα, εάν δεν μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα εξέφρασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

«Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας.

Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε πως «είχαμε μία μαρτυρική εφημερία με 62 εισαγωγές για κορωνοϊό κι ακόμη έρχονται ασθενείς…»

Ο κ. Καπραβέλος εξήρε την δουλειά που γίνεται με τους εμβολιασμούς, μιας και φαίνεται ότι αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αν και σημείωσε ότι κάνουμε πισωγυρίσματα, καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο». «Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.

https://radar.gr/article/97894/oi-treis-katigories-politon-poy-isos-taksidepsoyn-to-pasxa

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.