Δύο ανακοινώσεις – αποχαιρετιστήρια αφιερώματα στον πρίγκιπα Φίλιππο και παππού τους, γραμμένες και οι δύο με μεγάλη προσοχή για να τονίσουν το τεράστιο κενό που αφήνει στη ζωή τους ο θάνατός του, δημοσιοποίησαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι.

Ανακοινώσεις με ομοιότητες σε ένα επίπεδο. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην προτροπή που έδινε πάντα ο παππούς τους «να πηγαίνουν παρακάτω και να προχωρούν», ενώ και οι δύο θέλησαν να δώσουν μια προσωπική νότα στην ανακοίνωση, αλλά το έκαναν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Ο Γουίλιαμ επίσημα και τυπικά, ο Χάρι πιο απλά και πιο γλαφυρά, μεταφέροντας εικόνες -αν και με γραμματικά λάθη-, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Η ανακοίνωση του πρίγκιπα Ουίλιαμ

«Η εκατοντάχρονη ζωή του παππού μου καθορίστηκε από την υπηρεσία -στη χώρα και στην Κοινοπολιτεία, στη σύζυγό του και βασίλισσα, στην οικογένειά μας.

Αισθάνομαι τυχερός που δεν είχα απλώς το παράδειγμά του για να με καθοδηγεί αλλά και τη διαρκή παρουσία του στην ενήλικη ζωή μου -τόσο στις καλές όσο και στις δυσκολότερες ημέρες. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για το γεγονός ότι η σύζυγός μου είχε την ευκαιρία να ζήσει επί μακρόν τον παππού μου, αλλά και για την καλοσύνη που της έδειξε. Θα εκτιμώ πάντα τις ιδιαίτερες αναμνήσεις που θα έχουν τα παιδιά μου με τον προπάππου τους να έρχεται να τα μαζεύει με την άμαξά του και να τους μεταδίδει αυτή την αίσθηση της περιπέτειας και το ιδιαίτερο χιούμορ του.

Ο παππούς μου ήταν εξαιρετικός άνδρας, μέλος μιας εξαιρετικής γενιάς. Η Κέιτ και εγώ θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που εκείνος θα ήθελε και θα υποστηρίξουμε τη βασίλισσα τα επόμενα χρόνια. Θα μου λείψει ο παππούς μου, αλλά γνωρίζω ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε παρακάτω κάνοντας τη δουλειά μας».


Ο Ουίλιαμ, μάλιστα, ανήρτησε την ανακοίνωσή του στο Instagram συνοδεύοντάς την με μια φωτογραφία που είχε βγάλει η σύζυγός του, από τις περιπέτειες του πρίγκιπα Τζορτζ με τον προππάππου του, στην άμαξά του.

Η ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι

«Ο παππούς μου ήταν ένας άνδρας της υπηρεσίας, της τιμής και ένας άνδρας με σπουδαίο χιούμορ. Ήταν αυθεντικός, με σπινθηροβόλο πνεύμα και μπορούσε να τραβήξει την προσοχή οπουδήποτε και αν βρισκόταν, λόγω της γοητείας του -και επίσης επειδή δεν ήξερες ποτέ τι θα έλεγε στη συνέχεια.

Θα τον θυμόμαστε ως τον πιο μακρόχρονο σύζυγο μονάρχη, έναν αφοσιωμένο στρατιώτη, πρίγκιπα, δούκα. Αλλά για μένα, όπως για πολλούς από εσάς που έχετε χάσει αγαπημένα σας πρόσωπα ή τον παππού και τη γιαγιά μέσα στην περιπέτεια του τελευταίου έτους, ήταν απλά ο παππούς μου: μάστερ του μπάρμπεκιου, θρύλος στα ανέκδοτα και θρασύς μέχρι τέλους.

Στάθηκε σαν βράχος στην Αυτής Μεγαλειότητα τη βασίλισσα με απαράμιλλη αφοσίωση, δίπλα της στα 73 χρόνια του γάμου τους και ενώ θα μπορούσα να συνεχίσω λέγοντας και άλλα, ξέρω ότι αν εκείνος ήταν εδώ, τώρα θα έλεγε σε όλους μας, με μια μπύρα στο χέρι, «συνεχίστε τη δουλειά σας».

Γι’ αυτό, παππού, σε ευχαριστώ για την υπηρεσία σου, την αφοσίωσή σου στη γιαγιά και για το ότι ήσουν πάντα ο εαυτός σου. Θα μας λείψεις πολύ, αλλά πάντα θα σε θυμόμαστε -το έθνος και ο κόσμος. Η Μέγκαν, ο Άρτσι και εγώ (καθώς και η μελλοντική εγγονή σου) θα κρατούμε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για εσένα.

Per Mare, Per Terram (σ.σ.: «στη θάλασσα και στην ξηρά» -σύνθημα των Βρετανών πεζοναυτών)», αναφέρει ο πρίγκιπας Χάρι στην ανακοίνωσή του την οποία δημοσίευσε στον ιστότοπο του ιδρύματος Archwell, τη σκέπη υπό την οποία με τη Μέγκαν Μαρκλ συνεχίζουν τώρα το φιλανθρωπικό τους έργο.

 

Η κηδεία του παππού τους ίσως φέρει τα δύο αδέρφια «πιο κοντά»

Πολλοί στη Βρετανία πάντως εκτιμούν ότι ο θάνατος του παππού της οικογένειας μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να έρθουν ξανά τα δυο αδέλφια κοντά. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν άλλωστε εκείνος που τους στήριξε στη δυσκολότερη στιγμή της ζωής τους, στην απώλεια της μητέρας τους πριγκίπισσας Νταϊάνα, σε μια τρυφερή ηλικία και για τους δύο. Ο παππούς τους ήταν εκείνος μάλιστα που βγήκε μπροστά, στήριξε και συνόδευσε τα δυο παιδιά να ακολουθήσουν το φέρετρο της μητέρας τους.

Οι διαφορετικές ανακοινώσεις των Ουίλιαμ και Χάρι για τον παππού τους

Σε μια επίδειξη αλληλεγγύης, περπατούσε δίπλα στον Oυίλιαμ και τον Χάρι καθώς αποχαιρετούσαν για τελευταία φορά την αγαπημένη τους μητέρα, όπως είχε κάνει για τα πολλά μέλη της οικογένειας που είχε χάσει. «Αν περπατήσω, θα περπατήσετε μαζί μου;» τους ρώτησε καταλαβαίνοντας τη θλίψη που ένιωθαν.

 

Δείτε εδώ με ποιο αυτοκίνητο θα μεταφερθεί το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου στην τελετουργική πομπή:

https://radar.gr/article/97463/filippos-deite-me-poio-aytokinito-tha-ginei-i-tafi-toy

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.