Κυβέρνηση, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ συντονισμένα θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην Κρήτη ενόψει καλοκαιριού αφού αυτή είναι και η ρητή εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΥΠΕΝ κ.Κώστας Σκρέκας  έστειλε ήδη προς έγκριση στην Κομισιόν την πρόταση για το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής της Κρήτης στις αγορές του υποδείγματος λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς (Target Mode)l.

Οι ενέργειες για την ενεργειακή ασφάλεια στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της  ΔΕΗ προκήρυξε πρόσφατα  διαγωνισμό για τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η\Ζ) συνολικής ισχύος 58 Μεγαβάτ (MW), τα οποία θα εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου στο Ηράκλειο και θα λειτουργήσουν εάν χρειαστεί τον  Ιούλιο.

Παράλληλα έτοιμο είναι πλέον και το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης, για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ (μέσω της ΔΕΗ) στην Κρήτη. Το σχέδιο προβλέπει την πώληση από τη ΔΕΗ της γραμμής μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV στον ΑΔΜΗΕ με την έγκριση της  ΡΑΕ.

«Το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής στο Target Model είναι προσωρινό και θα λήξει  όταν ξεκινήσει η λεγόμενη μεγάλη διασύνδεση όταν δηλαδή η Κρήτη θα ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Επομένως, θεωρείται εύκολο να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού  (DG Com) της ΕΕ» μας λέει έμπειρος αξιωματούχος του Υπουργείου και συνεχίζει: «μέχρι τη λειτουργία του μεγάλου καλωδίου Λαύριο-Κρήτη και με το καλώδιο  Κρήτης-Πελοποννήσου να καλύπτει μέρος των αναγκών το σχέδιο είναι η Κρήτη θα αγοράζει συνολικά και ενιαία από το Target Model την ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρει το μικρό καλώδιο. Την ίδια στιγμή η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης θα εμφανίζεται με ως  βασικό και μοναδιαίο φορτίο που θα το διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ».

Στη ΔΕΗ ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για τα Η\Ζ φτάνει τα  4,5 εκατ. ευρώ, ενώ η προμήθεια των Η/Ζ θα γίνει σε δύο γκρουπ, ισχύος 23 MW  και 35 MW. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές μόνο για κάποια από τις δύο συστοιχίες, με τον επιμέρους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 2 εκατ.  και 2,5 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

ΔΕΗ: Οι αυξήσεις, η βιομηχανία και η κορυφή της πυραμίδας

Η  ΔΕΗ φυσικά έχει το δικαίωμα να παρατείνει την παραμονή των Η/Ζ μέχρι τέλος Οκτωβρίου και να αυξήσει ή να μειώσει  κατά 50% την ισχύ της εγκατάστασης.

«Εν όψει αυτής δοκιμαστικής λειτουργίας της διασύνδεσης μέχρι το καλοκαίρι, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχουν και φέτος ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο νησί, ώστε να διασφαλισθεί πως σε κάθε ενδεχόμενο θα μπορούν να καλυφθούν τα φορτία, αλλά μάλλον δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν οπότε θα κάνουμε και οικονομία χωρίς να κινδυνέψει η ηλεκτροδότηση του νησιού» μας λένε από τη ΔΕΗ.

Αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ ρίχτηκε στη μάχη για την Κρήτη: εκπόνησε μελέτη για την  επιπλέον ισχύ που χρειάζεται και την προσδιόρισε στα 80 Μεγαβάτ. Τα 60 Μεγαβάτ, θα βρεθούν με διαγωνισμό και τα 20 με εφεδρικές λύσεις της ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ με τη σειρά του περιμένει τη μεταβίβαση των παγίων ώστε, ως Διαχειριστής  που είναι να αναλάβει τη διαχείριση της «μικρής» διασύνδεσης.

«Αυτό θα γίνει μόλις  η γραμμή μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV φύγει από την  κυριότητα της ΔΕΗ και περάσει σε μας, αφού ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να αναλαμβάνει τη λειτουργία παγίων που όχι μόνον δεν είναι δικά του, αλλά ανήκουν σε έναν από τους βασικούς ηλεκτροπαραγωγούς, τη ΔΕΗ» μας λέει στέλεχος του Διαχειριστή.

«Την  ίδια στιγμή στον ΑΔΜΗΕ   προετοιμάζουμε τη δοκιμαστική λειτουργία και του δεύτερου καλωδίου της μικρής διασύνδεσης, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας της διασύνδεσης, ώστε μετά να τεθεί σε κανονική λειτουργία γύρω στον Ιούλιο» τονίζει το ίδιο στέλεχος.

Αλλά και στο ΥΠΕΝ είναι αισιόδοξοι: «Το πιο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια στην Κρήτη, τώρα είναι να συμπέσει η  έναρξη κανονικής λειτουργίας της διασύνδεσης με την έγκριση της  Κομισιόν  ώστε το σύστημά ηλεκτροδότησης της Κρήτης να μπει  στο Target Model. Πιέζουμε την Κομισιόν και  εκτιμούμε πως η έγκριση θα δοθεί  έγκαιρα, ώστε η ΡΑΕ να εγκρίνει με τη σειρά της και μάλιστα με fast track διαδικασίες» μας λέει ο αξιωματούχος του ΥΠΕΝ.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν αυτό δεν επιτευχθεί η απάντησή του ήταν: «το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, οπότε θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα της Κρήτης ο ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με το μικρό καλώδιο πλέον, έως ότου γίνει η αγοραπωλησία της γραμμής μεταφοράς των 150 kV».

https://radar.gr/article/92586/tameio-anaptyksis-poia-dimosia-erga-tha-xrimatodotithoyn

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.