Ενώ η συνολική κατάσταση της οικονομίας αναμένεται να βελτιωθεί στη διάρκεια του 2021, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από αβεβαιότητα, κυρίως σε σχέση με τη δυναμική της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται οι εκστρατείες εμβολιασμού, σημειώνει στο τελευταίο μηνιαίο της δελτίο η ΕΚΤ.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και σε επίπεδο ζώνης ευρώ. Όμως, το γεγονός ότι οι ρυθμοί μετάδοσης κρουσμάτων κορωνοϊού είναι επίμονα υψηλοί, οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται και τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται ή γίνονται αυστηρότερα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολιασμού, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στηρίζουν την προσδοκία για σταθερή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του 2021.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω ορισμένων πρόσκαιρων παραγόντων και της αύξησης του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας.

Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν συγκρατημένες σε ένα περιβάλλον υποτονικής ζήτησης και σημαντικής υπερπροσφοράς στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Ενώ οι πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν σταδιακή αύξηση των υποκείμενων πιέσεων στον πληθωρισμό, επιβεβαιώνουν ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Δεκεμβρίου του 2020 και σε χαμηλότερο επίπεδο από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας παραμένει ουσιώδης.

Οι αξιολογήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αξιολογεί τις συνθήκες χρηματοδότησης εξετάζοντας μια συνολική και πολύπλευρη δέσμη δεικτών, που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, από τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μέχρι τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων και τις συνθήκες τραπεζικών χορηγήσεων.

Τα επιτόκια της αγοράς αυξήθηκαν από την αρχή του έτους, γεγονός που ενέχει κίνδυνο για τις ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ως βασικά σημεία αναφοράς για τον καθορισμό των συνθηκών χορήγησης πιστώσεων.

Αν οι αυξήσεις αυτών των επιτοκίων της αγοράς είναι σημαντικές και επίμονες και παραμείνουν ανεξέλεγκτες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πρώιμη υιοθέτηση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας.

Αυτό δεν είναι επιθυμητό σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα και βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκώνχρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Οι οικονομικές προβλέψεις

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, μετά την έντονη ανάκαμψη που καταγράφηκε το γ΄ τρίμηνο του 2020, το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε εκ νέου το δ΄ τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, με το προϊόν να διαμορφώνεται σχεδόν 5% κάτω του προ της πανδημίας επιπέδου του.

Οι οικονομικές εξελίξεις εξακολουθούν να είναι ανομοιογενείς μεταξύ τομέων και χωρών, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών είναι αυτός που επλήγη περισσότερο από τους περιορισμούς στο συγχρωτισμό και την κινητικότητα.

Μολονότι τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής εξακολουθούν να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην απασχόληση και τα εισοδήματα. Εντούτοις, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν σχετικά ανθεκτικές, παρά την εξασθένηση των εταιρικών ισολογισμών και την αυξημένη αβεβαιότητα.

Συνολικά, τα εισερχόμενα στοιχεία, οι έρευνες και οι δείκτες υψηλής συχνότητας φανερώνουν συνεχιζόμενη οικονομική υποτονικότητα το α΄ τρίμηνο του 2021, η οποία αποδίδεται στην εξέλιξη της πανδημίας και τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.

Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ΑΕΠ είναι πιθανόν να συρρικνωθεί και πάλι το α΄ τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμα, η σταδιακή διάθεση των εμβολίων επιτρέπει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την επίλυση της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που θα πρέπει να περιορίσει την αβεβαιότητα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία.

Μεσοπρόθεσμα, η ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί και από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, την υποστηρικτική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής και την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς θα αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

Η αξιολόγηση αυτή αντανακλάται σε γενικές γραμμές στο βασικό σενάριο των μακροοικονομικών προβολών των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Μαρτίου του 2021. Σύμφωνα με αυτές, προβλέπεται αύξηση του ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,0% το 2021, 4,1% το 2022 και 2,1% το 2023.

Οι προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα παραμένουν γενικά αμετάβλητες σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Δεκεμβρίου του 2020.

Συνολικά, ενώ οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ παραμένουν καθοδικοί, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι πλέον πιο ισορροπημένοι.

Αφενός, οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση, τα σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής ώθησης σε όλη τη ζώνη του ευρώ και η πρόοδος του εμβολιασμού αποτελούν αισιόδοξες ενδείξεις.

Αφετέρου, η συνεχιζόμενη πανδημία (συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης νέων μεταλλάξεων του ιού) και οι επιπτώσεις της στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να αποτελούν πηγές καθοδικού κινδύνου.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.