Καλός ο «Ηρακλής» αλλά από μόνος του δεν φτάνει…Αυτό είπε και πάλι χθες ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη διαδικτυακή γενική συνέλευση της ΤτΕ.

Και μίλησε για «τα δίδυμα προβλήματα» των τραπεζών, δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια και τον αναβαλλόμενο φόρο και την επίπτωση του στα κεφάλαια των τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως απαιτείται «ολιστική αντιμετώπιση» του προβλήματος και αναφέρθηκε στην πρόταση της ΤτΕ προς την κυβέρνηση για την δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC), που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον «Ηρακλή»,  στην οποία θα μεταβιβαστούν τα προβληματικά δάνεια  στην καθαρή λογιστική τους αξία και στη συνέχεια θα τιτλοποιηθούν σε πραγματικούς όρους αγοράς.

Μάλιστα ο Διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα υπολογίζει πως τα νέα κορωνοδάνεια, που θα προστεθούν στο απόθεμα των 47,4 δις ευρώ, θα είναι ύψους 8-10 δις ευρώ.

Και υπογράμμισε πως «οι συνέπειες της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να ενταθούν το 2021».

Όμως εκτός από  τα «κόκκινα» δάνεια και τον αναβαλλόμενο φόρο, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν και μια σειρά από άλλες σοβαρές προκλήσεις –όπως και οι περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης-, όπως είναι η χαμηλή οργανική κερδοφορία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις που πηγάζουν από την ατελή τραπεζική ένωση, καθώς και προκλήσεις που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με κυβερνοεπιθέσεις.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως ορθώς έχει αποφασιστεί η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», όμως η δέσμευση σημαντικών δημόσιων πόρων για τις τιτλοποιήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, «θα πρέπει να εξασφαλίζει την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος των ΜΕΔ όσο και του προβλήματος του πολύ υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών».

Να σημειωθεί ότι τα προβληματικά δάνεια στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 ήταν 47,4 δισ ευρώ, ποσοστό 30,2% προς το σύνολο των δανείων, όταν την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,6%.

Όπως είπε, η μεταβίβαση των προβληματικών δανείων στην καθαρή λογιστική τους αξία παρέχει κίνητρα στις τράπεζες με υψηλό δείκτη ΜΕΔ, ενώ η τιτλοποίηση σε όρους αγοράς αυξάνει τη ρευστότητα των τραπεζών, ενισχύει την οργανική κερδοφορία και βελτιώνει την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, «εξετάζει τη σκοπιμότητα εφαρμογής της εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού που έχει προτείνει η ΤτΕ και παράλληλα έχει αιτηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής».

Στην περίπτωση που δεν επιλεγεί τελικά η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, συνεπής με την κείμενη νομοθεσία περί κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Σημείωσε ακόμα πως: Μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα των ΜΕΔ θα απεμπλέξει τις τράπεζες από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαχείρισή τους και θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της πιστοδότησης της οικονομίας τα διευκολυντικά μέτρα στο πλαίσιο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία.

Τέλος, θετική εξέλιξη αποτέλεσε και η ψήφιση του ν. 4738/2020 (νέος πτωχευτικός της Δεύτερης Ευκαιρίας), οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης περιστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα, προπτωχευτική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση βιώσιμων επιχειρήσεων, δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και διαδικασίες αποφυγής φαινομένων καταστρατήγησης της πτωχευτικής διαδικασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.