Με περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου να έχουν χορηγηθεί από την αρχή των εμβολιασμών στην Ελλάδα, πραγματοποιείται ακόμα μια ενημέρωση γύρω από το σχέδιο «Ελευθερία» στη χώρα μας.
Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας αναφορά στην σημασία της ταχύτητας του σχεδίου για τον εμβολιασμό, ώστε να πετύχουμε το πολυπόθητο τείχος προστασίας.
Στην συνέχεια μίλησε για το εμβόλιο της Astrazeneca και την θρόμβωση, μια υπόθεση που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον κόσμο. Συγκεκριμένα τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα.
«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», είπε.
Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο. Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορωνοϊό υπερτερεί σημαντικά».
Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Πως προχωράει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς προχωρά το εμβολιαστικό σχέδιο στην Ελλάδα.
Προς νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών οδεύει σήμερα η χώρα, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.
Όσον αφορά στις παραλαβές των εμβολίων, αναμένονται τα εξής:
- Pfizer: Τον Μάιο 1.550.000 και τον Ιούνιο 1.700.000
- J&J: 70.000 τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
- ΑΖ: Από 450.000 για κάθε μήνα για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο
- Moderna: 100.000
«Δεν υπάρχει σημείο στην Αττική όπου να μην υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε απόσταση 20 λεπτών», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.