Η είδηση έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου πριν από 15 μέρες και μας απασχόλησε για αρκετές μέρες: Ένα γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, το «Ever Given» είχε μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ και προκάλεσε συνωστισμό πλοίων στις εισόδους του καναλιού και αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο, υπήρχε και μια παράλληλη είδηση (που αποδείχτηκε τελικά ψευδής) και άρχισε να διαδίδεται από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αφορούσε τη Μάρβα Ελσελεντάρ, την πρώτη γυναίκα πλοίαρχο της Αιγύπτου: Την κατηγορούσαν ότι αυτή ήταν η αιτία που έκλεισε η διώρυγα του Σουέζ!  

Το περιοδικό «Egypt Today», τότε, ανάρτησε στο Twitter μια δήλωση προς αποκατάσταση της αλήθειας: «Μια ψευδής ανάρτηση κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζεται ότι μια Αιγύπτια καπετάνιος οδήγησε το φορτηγό πλοίο «Ever Given» στο να κολλήσει στο κανάλι του Σουέζ, ενώ ταξίδευε μέσω της διεθνούς πλωτής οδού.

Οι φήμες για τον ρόλο που έπαιξε η Μάρβα Ελσελεντάρ στο ατύχημα της Διώρυγας άρχισαν από μια είδηση, που υποτίθεται ότι είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Arab News» και που ανέφερε ότι η πλοίαρχος συμμετείχε στο περιστατικό της Διώρυγας του Σουέζ.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε από τα Μέσα ήταν από αληθινό θέμα της εφημερίδας Arab News, που κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου, και αναφερόταν στην επιτυχία της Μάρβα ως της πρώτης γυναίκας καπετάνιου της Αιγύπτου. Η εικόνα της κοινοποιήθηκε άμεσα στο Twitter και στο Facebook

Τι υποστηρίζει η Μάρβα Ελσελεντάρ

Η Μάρβα αρνήθηκε ότι είχε την παραμικρή εμπλοκή με το πλοίο «Ever Given» και ότι  καμία από τις πληροφορίες που διαδίδονται διαδικτυακά σχετικά με το κανάλι και την ίδια δεν είναι αληθινές.

Η Μάρβα τόνισε ακόμη ότι οι «πειραγμένες» φωτογραφίες και η παραπληροφόρηση αποτελούν οργανωμένη εκστρατεία εναντίον Αράβων γυναικών, όπως αποδεικνύεται από την ύπαρξη 3 ψεύτικων λογαριασμών που φέρουν το όνομά της στο Twitter.

«Σοκαρίστηκα, όταν τα διάβασα», είπε στο BBC, η Μάρβα, που ξεκαθάρισε ότι την ημέρα του ατυχήματος του «Ever Given», η ίδια  εργαζόταν στο πλοίο «Aida IV», εκατοντάδες μίλια μακριά από το Σουέζ.

Το πλοίο «Aida IV», το οποίο ανήκει στην Αρχή Ναυτικής Ασφαλείας της Αιγύπτου, εκτελεί αποστολές προμήθειας σε έναν φάρο στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χρησιμοποιείται και για την εκπαίδευση σπουδαστών στην Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών (AASTMT).

Οργανωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης

Αρκετοί λογαριασμοί στο Twitter με το όνομά της, έχουν επίσης, διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς πως είχε σχέση με το Ever Given.

Ωστόσο, η 29χρονη Μάρβα Ελσελεντάρ δηλώνει στο BBC πως δεν έχει ιδέα ποιος διέδωσε την ιστορία αυτή ή γιατί το έκανε.

«Ένιωσα ότι μπορεί να έγινα στόχος ίσως επειδή είμαι μια επιτυχημένη γυναίκα σε αυτό τον τομέα ή επειδή είμαι Αιγύπτια, αλλά δεν είμαι σίγουρη γι αυτό» είπε.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετώπισε προκλήσεις σε έναν κλάδο που ιστορικά κυριαρχείται από άνδρες.

Επί του παρόντος, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% των ναυτικών του κόσμου, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η Μάρβα έχει πει ότι πάντα αγαπούσε τη θάλασσα και ονειρευόταν να μπει στο Εμπορικό Ναυτικό.

Παρόλο που η Ακαδημία δεχόταν μόνο άντρες την εποχή εκείνη, υπέβαλε αίτηση και της δόθηκε άδεια να συμμετάσχει μετά από νομική αναθεώρηση από τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.