Τις τελευταίες δεκαετίες, επενδυτές από την Ελλάδα και την Σαουδική Αραβία συνεργάστηκαν σε διάφορες κοινοπραξίες, αντικατοπτρίζοντας τη θετική πορεία της εμπλοκής τους τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Γραφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Σαουδική Αραβία και το αντίστροφο έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άνθηση της εμπορικής τους σχέσης. Σήμερα με τον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας και τον αναπτυσσόμενο πληθυσμό, υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα να μοιραστούν την «εμπειρία» και τεχνογνωσία τους.

Ελληνικές τεχνικές εταιρίες συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών του βασιλείου στην προσπάθειά του να επιτύχει τους στόχους του για το «Vision 2030» ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα «ανοίξει» τη χώρα στον κόσμο και θα αλλάξει τον ρου της οικονομίας η οποία σήμερα στηρίζεται ως επί το πλείστων στο πετρέλαιο.

Στο «4ο Φόρουμ Μελλοντικής Επενδυτικής πρωτοβουλίας» που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ τον Φεβρουάριο, ο πρίγκιπας Mohammedbin Salman ανακοίνωσε μια φιλόδοξη στρατηγική για να διπλασιάσει τον πληθυσμό της πόλης από τα περίπου 7,5 εκατ. που είναι σήμερα και να την μετατρέψει σε μια από τις 10 κορυφαίες αστικές οικονομίες στον κόσμο το 2030.

Οι κυβερνώντες οραματίζονται μια βιώσιμη, ανθρωποκεντρική πόλη, γεμάτη με χώρους πρασίνου, εγκαταστάσεις αναψυχής και έναν αστικό τρόπο ζωής σχεδιασμένο να προσελκύσει ταλαντούχους επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο στην μεγαλύτερη πόλη της Μέσης Ανατολής. Το ίδιο συνέβαινε και στη δεκαετία του 1970 όταν η αναπτυσσόμενη πόλη χρειαζόταν τις δεξιότητες ενός «masterplanner».

Ετσι, λοιπόν, οι αρχές απευθύνθηκαν στον Κωνσταντίνο Δοξιάδη κορυφαίο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή ο οποίος είχε πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα. Με το Ριάντ στη μέση της οικονομικής και δημογραφικής ανάπτυξης που τροφοδοτείται με πετρέλαιο, ο Δοξιάδης πειραματίστηκε με την ιδέα ενός «αμερικανικού τύπου» συστήματος δικτύου που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την περιοχή Al-Olaya ακόμη και σήμερα.

Αναγέννηση του Ριάντ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας έχουν απεικονίσει την τελευταία «Αναγέννηση του Ριάντ» ως αναπόσπαστο κομμάτι της μεγαλύτερης επιτυχίας του Vision 2030.

Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο των υποδομών και των ακινήτων όπως η στέγαση και «μαζικές μεταφορές» ελληνικών εταιριών που διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία.

Μεταξύ των φιλόδοξων σχεδίων της χώρας πέρα από την πρωτεύουσα είναι η δημιουργία όλων των νέων παράκτιων τουριστικών θερέτρων καθώς και η δημιουργία «έξυπνων πόλεων» συμπεριλαμβανομένου του Project στην Ερυθρά Θάλασσα και του ΝΕΟΜ.

Το «Red Sea Project» στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό κατά μήκος της δυτικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας και ένα από τα τρία μεγαλύτερα έργα που ανακοίνωσε ο πρίγκιπας τον Ιούλιο του 2017.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την ανέγερση 16 ξενοδοχειακών μονάδων που θα παραδώσουν 3.000 δωμάτια σε πέντε νησιά και δυο θέρετρα στην ηπειρωτική χώρα. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2030 και θα περιλαμβάνει στην τελική του φάση 50 ξενοδοχεία με 8.000 δωμάτια και περίπου 1.300 οικιστικές μονάδες σε 22 νησιά. Στα επικείμενα έργα προστίθεται μαρίνα σκαφών αναψυχής, διεθνές αεροδρόμιο αλλά και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ένα ακόμη έργο που «τραβά» το βλέμμα των κατασκευαστικών ομίλων είναι το ΝΕΟΜ που βρίσκεται στην βορειοδυτική Σαουδική Αραβία και αποτελεί συνολική επένδυση $500 εκατ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας με τεχνολογικά συνδεδεμένες κοινότητες που ζουν και εργάζονται σε ένα βιώσιμο οικοσύστημα που δεν μολύνει περαιτέρω τον πλανήτη.

Ελληνική παρουσία

Η ελληνική τεχνογνωσία στον κατασκευαστικό κλάδο και στις «έξυπνες» κατασκευές αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα υλοποιήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα, αναφέρουν πηγές του βασιλείου. Ουκ ολίγες τεχνικές εταιρίες χτυπούν την… πόρτα του Βασιλείου τα τελευταία χρόνια με σκοπό να αναλάβουν μεγάλα ή μικρά κατασκευαστικά έργα.

Άλλωστε στις εταιρίες που έχουν ήδη παρουσία και στενή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται η Salfo and Associates με έδρα την Αθήνα. Η εταιρία που ιδρύθηκε το 1994 και ασχολείται με συμβουλευτικές υπηρεσίες και έργα υποδομών, είχε αναλάβει τον σχεδιασμό «έξυπνων» χώρων στάθμευσης στις πόλεις χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία πληρωμής και στάθμευσης.

Μεταξύ άλλων, έχει γραφεία σε Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν και Ανατολική Ευρώπη. Μια ακόμη εταιρεία που άρχισε να κάνει δουλειές στο βασίλειο πριν 40 χρόνια είναι η SETE Saudia (SETE Energy Saudia for Industrial Projects Ltd) για πρώτη φορά ενσωματωμένη κάτω από την Petrola International. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 στον ναυτιλιακό κλάδο.

Μετά την ισχυρή παρουσία της στη δυτική περιοχή της χώρας επεκτάθηκε στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ είχε παρουσία και στον τομέα υδάτινων πόρων και έργα πολιτικού μηχανικού.

Το 1985 η SETE Saudia σχεδίασε και δημιούργησε το εμβληματικό «Fountain Jeddah», το υψηλότερο σιντριβάνι του είδους του στον κόσμο με πίδακα νερού 312 μέτρων και ρυθμό 375 χλμ. / ώρα. Το εν λόγω σιντριβάνι παραμένει ένα θαυμάσιο μνημείο μεταξύ της ελληνο-αραβικής φιλίας στον ουρανό της Τζέντα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.