To άνοιγμα της αγοράς αποφάσισε ο πρωθυπουργός μετά την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις των επιστημόνων και λοιμωξιολογων της επιτροπής. Το Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι εάν παραμείνουμε σε ένα μοντέλο lockdown και περιοριστικών μέτρων, η φθορά θα είναι πολλαπλάσια και έτσι σε μία απόφαση-ρίσκο άλλαξε την ατζέντα.

Έτσι αποφάσισε να ανοίξει την αγορά από 5 Απριλίου και να απελευθερώσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις ενώ έδωσε και έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το άνοιγμα της εστίασης μέσα στον Απρίλιο.

Του Περικλή Σωτηρίου

H κυβέρνηση επιστρατεύει ένα μέτρο ελέγχου της διασποράς του ιού προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσο είναι το επιδημιολογικό φορτίο.

Αυτό το μέτρο είναι τα selftests τα οποία θα προμηθευτούν τόσο τα σχολεία όπου θα είναι αναγκασμένα να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα καθηγητές και μαθητές αλλά και οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης. Γιαυτό, άλλωστε, κρίθηκε αναγκαία η άμεση προμήθεια 10 εκατ. selftests τα οποία θα προμηθεύονται οι πολίτες, εργαζόμενοι κ.ά. από τα φαρμακεία με το ΑΜΚΑ τους μόνο ενώ η χρήση τους θα είναι εύκολη.

Παραδέχονται ότι κανονικά με αυτή την επιδημιολογική κατάσταση είναι επικίνδυνο κάθε άνοιγμα και ότι το καλύτερο θα ήταν να φτάσουμε στα 800 κρούσματα ανά μέρα για να ανοίξουμε. Επίσης, τα selftests θα βοηθήσουν πολύ στην ιχνηλάτηση του ιού και άρα στην καθυστέρηση της διασποράς.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Παράλληλα, θα τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Αφού τελειώσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και οι ευπαθείς ομάδες τότε δημιουργείται ένα δίκτυ προστασίας για τις ηλικιακές ομάδες από 60 και άνω, σημαντικό διότι θα μειωθούν οι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες.

Αφού τελειώσει ο εμβολιασμός αυτών των ομάδων, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμών των επαγγελματιών του τουρισμού, της εστίασης, στην ακτοπλοΐα και σε όλους τους τομείς οι οποίοι συνδέονται με τον τουρισμό.

Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί μέσα στις αρχές Μαΐου 300-400 χιλιάδες κόσμος και σιγά σιγά να παίρνουν σειρά στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του λιανεμπορίου.

Αισιόδοξα μηνύματα για τουρισμό

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με αυτόν τον οδικό χάρτη η χώρα θα μπορεί να δεχτεί τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί από τα τέλη Απριλίου και μετά ενώ η κρίσιμη ημερομηνία παραμένει η 14η Μαΐου για τον γενικό τουρισμό. Οι διεθνείς καμπάνιες συντείνουν στην γενική άποψη ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για τουρισμό και αυτό αναπτερώνει την αισιοδοξία των κυβερνώντων ότι ελέω αποκλεισμού άλλων χωρών –που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο– θα δεχτούμε μεγάλο κύμα τουριστών.

Αφήγημα επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αγοράς

Το άνοιγμα της αγοράς και το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εξυπηρετεί την Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να αλλάξει την αρνητική ατζέντα που είχε δημιουργηθεί με την διαχείριση της πανδημίας. Το σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει 200.000 θέσεις εργασίας, κινητοποιεί περίπου 60 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά για επενδύσεις και προσθέτει σε ένα καθημαγμένο ΑΕΠ +7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δίνει την ελπίδα για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε μία μίζερη κατάσταση, όπως είναι αυτή της πανδημίας.

Στην φαρέτρα της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση έργων και νέων διαγωνισμών μέσα στο καλοκαίρι, η επανάκαμψη των τραπεζών, το άνοιγμα του τουρισμού, η θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα έρθει ξανά στη Βουλή μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα με τα κρούσματα και βεβαίως η αντεπίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από τα σκάνδαλα Καλογρίτσα, Νοβάρτις με κατηγορούμενους Παππά, Παπαγγελόπουλο αντίστοιχα.

Αντεπίθεση στην Κουμουνδούρου

Η αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει την Κουμουνδούρου να μαστίζεται από τον πόλεμο των λεγόμενων προεδρικών με τα στελέχη της Ομπρέλας, των πασοκογενών με τα ιδρυτικά στελέχη του 3%. Παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες, μία σοβαρή αντιπολίτευση θα είχε καρπωθεί την λανθασμένη διαχείριση της κυβέρνησης στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Όλοι πιστεύουν ότι εάν ο Τσίπρας είχε εξαρχής βάλει το κόμμα σε σοβαρή κεντροαριστερή τροχιά, αφήνοντας εκτός Πολάκηδες και Καρανίκες, τότε θα είχε κατορθώσει να πιστωθεί από την φθορά της κυβέρνησης.

Το ρίσκο που πήρε για τις διαδηλώσεις τον στιγμάτισε και κατέστησε τον Αλέξη Τσίπρα συνυπεύθυνο για την δραματική αύξηση των κρουσμάτων του ιού.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.