Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ παρουσιάζουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος του ιού που είναι πιο μεταδοτικό σε ποσοστό της τάξης του 90%. Τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Η συνολική εικόνα από τις υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα, την επικράτηση σημαντικά πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης δείχνει πλέον ότι πλησιάζουμε σε επίπεδα συναγερμού», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι στην ατομική μας ευθύνη να μη ζήσουμε και πάλι τις δραματικές καταστάσεις που βιώσαμε στην πόλη τον περασμένο Νοέμβρη. Η κόπωση της κοινωνίας από τους παρατεταμένους περιορισμούς, η ανάγκη των ανθρώπων να βγουν έξω, να συναντηθούν με φίλους και αγαπημένους είναι απόλυτα λογική, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής των φίλων μας, των αγαπημένων μας», τόνισε.

«Δυστυχώς για άλλες δύο ημέρες στη σειρά καταγράψαμε περαιτέρω αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης. Οι τιμές μετά και τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό αντιστοιχούν με εκείνες που είχαν καταγραφεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020. Επειδή σε φάση έξαρσης της νόσου τα λύματα μπορούν να αποτυπώνουν την εικόνα λίγο νωρίτερα από την ιατρική επιτήρηση, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική», ανέφερε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο έχουμε μία συνεχή αύξηση των μεταλλάξεων που σχετίζονται με το βρετανικό στέλεχος, το οποίο στα τελευταία δείγματα φαίνεται να έχει ξεπεράσει το 90% του συνόλου. Αντίθετα όμως πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεταλλάξεις του αφρικανικού στελέχους, που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες ως προς την κάλυψή του από τα εμβόλια, αυτή τη στιγμή ανιχνεύονται σε επίπεδα κάτω του 1%», δήλωσε ο καθ. Αναγνώστης Αργυρίου, Αν. Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.

«Η βελτιστοποίηση της διαδικασίας συμπύκνωσης του ιού από μεγάλο όγκο λυμάτων μας επιτρέπει πλέον να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στην εκτίμηση της συχνότητας στην κοινότητα, των στελεχών ειδικού ενδιαφέροντος. Η ταχεία επικράτηση του βρετανικού στελέχους φαίνεται να έχει συμβάλει στην αναχαίτιση της κυριαρχίας του νοτιοαφρικανικού. Η συνεχής επιτήρηση του νοτιοαφρικανικού στελέχους από την ομάδα ΑΠΘ/ΕΚΕΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπάρχει ανησυχία αναφορικά με την βαθμό αποτελεσματικότητας των σημερινών εμβολίων στην αντιμετώπιση του», επεσήμανε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, αναδεικνύει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σχετική είδηση: ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.