Από σήμερα, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα του lockdown προκειμένου να πάρουν μια ανάσα αισιοδοξίας οι πολίτες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από το πρωί του Σαββάτου, 3 Απριλίου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο «13033». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι πολίτες μόνο για τα Σαββατοκύριακα να μετακινούνται μόνο για άθληση και με το αυτοκίνητό τους.

13032: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο

Όσον αφορά τις μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, οι
καταναλωτές θα χρησιμοποιούν το νέο πενταψήφιο αριθμό «13032», προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους.

Σημειώνεται ότι το «13032» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το λιανεμπόριο, έχει χρονικό περιορισμό έως 3 ώρες ενώ ο κάθε πολίτης μπορεί να στέλνει ένα μήνυμα την ημέρα.

Οι διαφορές: Τι ισχύει με 13032 και 13033

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Οι καταναλωτές μπορούν να μετακινούνται από δήμο σε δήμο για να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς δεν υπάρχει κανένας χιλιομετρικός περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις όταν αφορούν το λιανεμπόριο.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη

Σε ισχύ, παραμένει, η απαγόρευση μετακίνησης από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας καταναλωτής να βγει από την Αττική και να πάει στη Χαλκίδα προκειμένου να αγοράσει κάποιο προϊόν από εμπορικό κατάστημα.

Ποιές μετακινήσεις καλύπτει το «13033»

  • Επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS
  • Αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων στέλνοντας τον κωδικό 2 με SMS
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή στέλνοντάς τον κωδικό 3 με SMS
  • Παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στέλνοντας τον κωδικό 5 με SMS.
  • Άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS
  • Άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).
  • Επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS

Ποιες μετακινήσεις καλύπτει το «13032»

Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικού εμπορίου θα χρησιμοποιείται ο αριθμός «13032» μέσω SMS το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, όταν θα ανοίξουν και τα καταστήματα μόνο με ραντεβού είτε με click away είτε με click in shop.

Τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Σχετική είδηση: ΠΡΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑ, ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ, ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.