Τις λεπτομέρειες σχετικά με τα self-tests έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι την προσεχή Τετάρτη (7/4) ξεκινάει ο εφοδιασμός των φαρμακείων κι έως την Παρασκευή θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν σε μαθητές 16 ως 18 ετών και εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά όσα είπε ο Β. Κοντοζαμάνης για τα self test

«Από τις 19/3, εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης να εντάξουμε ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική μας στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων, ολοκληρώσαμε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκ τεστ και κατακυρώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου σε 5 αναδόχους την προμήθεια των πρώτων τεστ. Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.

«Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7/4 και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε.

Στον διαδικτυακό αέρα θα βρίσκεται η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr προκειμένου να δηλώνονται τα θετικά self tests.

Ξεκινάμε με τη διάθεση στους μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Συμβολή φαρμακοποιών 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στη συμβολή τόσο των φαρμακοποιών όσο και των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου που συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος διάθεσης των τεστ στον πληθυσμό. Η συνεργασία μας είναι άριστη και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η αλυσίδα του εφοδιασμού 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. 

Παραλαμβάνουμε κεντρικά τα self test, σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες, αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία ο πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη. Σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών  και των αποθεμάτων μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι ο κορωνοϊός δοκιμάζει όλο τον κόσμο, με χώρες να αποφασίζουν νέα περιοριστικά μέτρα. «Βλέπουμε σταθεροποίηση στην Ελλάδα, αλλά σε υψηλό επίπεδο», είπε σημειώνοντας ότι η θετικότητα παραμένει στην περιοχή του 6,8%.

Η ίδια ανέφερε ότι ξάφνιασε την Επιτροπή το γεγονός ότι χθες Πέμπτη υπήρξαν περισσότερες από το 600 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Τόνισε, πάντως, ότι μειώθηκε ο αριθμός νοσηλειών στις μεγάλες ηλικίες λόγω του εμβολιασμού τους.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου, έκανε έκκληση για προσοχή από όλους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση».

Πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε για να «μετατοπιστεί η δραστηριότητα των πολιτών έξω από τα σπίτια», επισημαίντας πως «πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στόχος πρέπει να είναι μια απλή βόλτα, χωρίς συνωστισμό και χωρίς πολύ κόσμο».

Σχετικά με τα self-tests είπε ότι «η συστηματική διενέργεια ατομικών τεστ θα περιορίσει δραστικά τη διασπορά».

«Τώρα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες», είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.