Το αργότερο έως τις 20 Απριλίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα στην εστίαση δεδομένου ότι εάν αυτό δε γίνει μέχρι τότε δεν θα είναι ρεαλιστικό το σενάριο εξυπηρέτησης των τουριστών που θα φτάσουν στη χώρα μας με την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου.

Πλέον με τη δράση ενίσχυσης και παροχής χρηματοδότησης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 1 Απριλίου, ύστερα από την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιχειρήσεις της εστίασης θα είναι σε θέση να επανεκκινήσουν, αντιμετωπίζοντας τα έξοδα της αγοράς πρώτων υλών για τους 2 – 3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Αν και το πιο πιθανό είναι η επαναλειτουργία της εστίασης να γίνει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) εξακολουθεί να βάζει στο τραπέζι το αίτημα για άνοιγμα και σε εσωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μέτρα κυρίως επειδή δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

«Εκτός του ότι όσοι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, αυλή ή κήπο βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, υπάρχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κεντρικά εστιατόρια με πολύ προσωπικό εξαρτώμενο και μεγάλους τζίρους υπό κανονικές συνθήκες, οι οποίοι εξαιρούνται. Γι΄ αυτό και έχουμε ζητήσει έγκριση για την τοποθέτηση μηχανημάτων αποστείρωσης αέρα σε μία προσπάθεια να μπορέσουν να ανοίξουν προσεκτικά και με ασφάλεια και αυτές οι επιχειρήσεις» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Κουράσης.

Ικανοποίηση από τα μέτρα για την εστίαση

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι τα βρίσκουν ικανοποιητικά, τονίζοντας βέβαια ότι η αξία τους θα μεγιστοποιηθεί εφόσον δοθούν το συντομότερο δυνατό.

Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, η δράση θα καλύψει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου.

«Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος στον οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων», τόνισε προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο το πρόγραμμα να «τρέξει» πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Εστίαση: Άνοιγμα το αργότερο μέχρι 20 Απριλίου

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος αποτελεί τον «μεγαλύτερο εργοδότη» στη χώρα απασχολώντας περίπου 330.000 εργαζομένους.

Οι επιχειρήσεις που αναμένεται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ανέρχονται σε περίπου 34.000 από το σύνολο των περίπου 77.000, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο οι απώλειες δεν είναι παρόμοιες σε όλες τις επιχειρήσεις καθώς είναι αρκετές αυτές που δε σταμάτησαν τη λειτουργία τους δουλεύοντας με take away και delivery, ενώ είναι άλλες που δεν άνοιξαν καθόλου ή που οι δραστηριότητές τους ήταν εκ προοιμίου «καταδικασμένες», όπως π.χ. οι επιχειρήσεις catering που εξυπηρετούν συνέδρια και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Κουράση, από το σύνολο των 330.000 εργαζομένων στον κλάδο, σε αναστολή βρίσκονται περίπου 200.000.

Self test στην εστίαση με το άνοιγμα

Αναφορικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας αυτό αναμένεται να γίνει με τη χρήση των self test σε εργοδότες και εργαζόμενους και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων σε μία ψηφιακή πλατφόρμα.

Βάσει της αρχικής ενημέρωσης που έχει γίνει στον κλάδο «θα παρέχεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα σε εργοδότες και εργαζόμενους των κλάδων που θα υποχρεωθούν να κάνουν. Τα αποτελέσματα θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης» σημειώνει ο κ. Κουράσης αναφερόμενος στον ενδεχόμενο κίνδυνο να μη γνωστοποιούνται θετικά κρούσματα.

 

https://radar.gr/article/93079/apokleistiko-to-sxedio-tis-kyvernisis-gia-ton-toyrismo

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.