Την αντικατάστασή του ζήτησε από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας- Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο καθηγητής επικαλείται λόγους δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης Επιτροπής ως προς τον τρόπο διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις καταγραφόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην επιστολή του, την οποία έχει αποστείλει προς τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ξεκαθαρίζει πως είναι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων και δηλώνει πως «τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ.».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος – το υπουργείο Υγείας δεν έχει προβεί προς το παρόν σε αντικατάσταση του καθηγητή ούτε και έχει σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής- η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης «δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο».

Η επιστολή προς Κικίλια

Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται» αναφέρει ο καθηγητής σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, με αφορμή τον θάνατο μίας άλλης γυναίκας από εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ο καθηγητής κάνει λόγο για εξοργιστική απροθυμία της Επιτροπής να γνωματεύσει, η οποία κάμφθηκε μόνο μετά από δική του παρέμβαση.

«Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.