“Τα μεγάλα πράγματα φτιάχνονται από μια σειρά μικρών πραγμάτων που συγκεντρώνονται όλα μαζί.” είπε κάποτε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών. Αυτό, όμως, μετά το θάνατό του, καθώς  εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία . Η τέχνη του επέδρασε σε μεγάλο βαθμό  μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού, και κατά κάποιο τρόπο και της αφηρημένης τέχνης.

Εκείνος  που ξεχώρισε και θεωρείται όχι μόνο το καλύτερο έργο του αλλά και ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού, είναι η “Έναστρη Νύχτα”. Το δημιούργημα του Ολλανδού μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, φιλοτεχνημένο τον Ιούνιο του 1889, απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς, μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού.

Από το 1941, βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη και αποκτήθηκε μέσω του κληροδοτήματος Λίλι Π. Μπλις.

Μπορεί  η Έναστρη Νύχτα να ζωγραφίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ισόγειο στούντιο του Βαν Γκογκ, ωστόσο δεν θα ήταν ίσως σωστό  να ειπωθεί ότι η εικόνα ήταν ζωγραφισμένη από μνήμης.Εχει προσδιορισθεί ότι η θέα είναι αυτή από το παράθυρο του υπνοδωματίου του, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Πρόκειται για μια θέα που ο Βαν Γκογκ δημιούργησε όχι λιγότερες από είκοσι μία παραλλαγές, όπου συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Έναστρης νύχτας.

Στον αδελφό του Τεό, γράφει το Μάιο του 1989: «Μέσα από το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα. Μπορώ να διακρίνω ένα τετράγωνο κομμάτι γης με σιτάρι… πάνω από το οποίο, το πρωί, βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει σε όλο του το μεγαλείο.»

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.