Σε μια βδομάδα από σήμερα θα γνωρίζουμε ποιοι από τους 11 υποψήφιους θα κοπούν και ποιοι θα συνεχίσουν στο διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι τότε γνωρίζουμε πώς για μία ακόμη φορά έμειναν έξω οι Κινέζοι.

Σας είχαμε γράψει εγκαίρως και με αφορμή τα καλώδια διασύνδεσης Λαυρίου-Κυκλάδων-Κρήτης πως πλέον κανείς δεν θέλει τους Κινέζους ενεργειακούς στα πόδια του, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε το Βερολίνο αλλά ούτε και η «φιλική» πλέον λόγω Τζο Μπάιντεν , Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Γιατί συνεπώς η Αθήνα να τους χαλάσει το χατίρι;

Τα φαβορί για να περάσουν πάντως είναι κυρίως Ιδιωτικά Επενδυτικά Κεφάλαια (τα funds που λέμε ελληνικά) με πιο γνωστό τη CVC, που μετά  την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την ενεργό ανάμειξη στον κλάδο της υγείας, στα τρόφιμα και στις μαρίνες, τους βλέπουμε και στα ενεργειακά.

Αλλα γνωστά funds εξ Αμερικής είναι η KKR, η Βlackrock και η Οak Hill , ενώ σημειώστε και το γαλλικό Ardian για το οποίο το τελευταίο διάστημα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ορισμένοι εντός και πέριξ της γαλλικής πρεσβείας.

Κανονικά θα έπρεπε να θεωρούμε εκτός τους δύο αυστραλούς, την Macquarie και τη First State Investment που όμως επίσης συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ Υποδομών (και οι δύο) και το  30% του ΔΑΑ (μόνο η FSI) και έχουν αρχίσει να χτίζουν σχέσεις με έλληνες.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: η στήλη, κόντρα στις προβλέψεις των ειδικών, δεν βλέπει τίμημα «τουλάχιστον  στο 1,5 δις»  για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά αισθητά χαμηλότερο.

Σίγουρα όχι 750 εκατ. όπως σπεκουλάρουν τα εξαπτέρυγα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Κάπου μεταξύ 1,1-1,2 δις. θεωρείται εύλογο!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.