Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα αποτελούν τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τους αναλυτές του καναδικού οίκου DBRS, οι οποίοι τονίζουν την κρίσιμη σημασία της ισχυρής κυβερνητικής δέσμευσης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Εν όψει της οριστικοποίησης του ελληνικού σχεδίου εντός της εβδομάδας, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι οι πυλώνες του σχεδίου είναι τέσσερις: η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η προώθηση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και τέλος οι ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα
Η οικονομία της Ελλάδας δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η πανδημία COVID-19 αποτελεί άλλο ένα δαπανηρό πισωγύρισμα. Αφού αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6% μεταξύ 2017 και 2019, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020. Αυτή η σοβαρή οικονομική συρρίκνωση αντικατοπτρίζει τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την κατάρρευση του τουρισμού που αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την ελληνική οικονομία. Παρά την απότομη οικονομική συρρίκνωση, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να εφαρμόσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της μεσοπρόθεσμα.
Στους ευνοημένους η Ελλάδα
Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF), καθώς αναμένεται να λάβει 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων τα επόμενα 5 χρόνια. Από τα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2019) είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ (7%) είναι δάνεια που θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι το RRF θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης οικονομικών υποδομών και του εργατικού δυναμικού, μέσω δαπανών για μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις δεξιότητες απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι, λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα του, η εφαρμογή αυτού του νέου μέσου της ΕΕ θα μπορούσε να είναι δύσκολη και θα απαιτήσει ισχυρή εθνική κυριότητα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την κυβέρνηση και ευελιξία εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης.
Ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Για την αποτελεσματική ανάπτυξη των πόρων της ΕΕ, θα χρειαστεί ισχυρή κυβερνητική δέσμευση μαζί με αυξημένη διοικητική ικανότητα για τη διαχείριση των πόρων. Συνολικά, ο θετικός αντίκτυπος του NGEU στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από την ομαλή έγκριση εκταμίευσης και την κατανομή πόρων τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.