Τη διενέργεια τρίτης δόσης του εμβολίου στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, συστήνει πλέον η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου.

Τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συνολικά η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή στην επικράτεια. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου.

Καμπανάκι για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.

«Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα», τόνισε η κα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα». «Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια για να παίξουν γιατί είναι μεγάλος παράγοντας διασποράς»,. είπε επισημαίνοντας πως τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

magiorkinis-gaga-papaevagellou-main

Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην Ελλάδα ο συνολιλός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%. Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Λϊγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα υπέρ των των εμβολιασμένων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Μίνα Γκάγκα παρατήρησε πως «δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους. Το νόημα που ανακοινώσαμε αυτά τα μέτρα, σχετίζονται με τη μεγάλη δυσανεξία του κόσμου στους περιορισμούς μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Θέλουμε συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους».

«Εξορμήσεις» στην Βόρεια Ελλάδα

Ακόμα, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό πως συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως είπε, «επικεντρωνόμαστε κυρίως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε στη Βόρεια Ελλάδα».

Κινητά συνεργεία από κέντρα υγείας της περιοχής και μία κινητή μονάδα από το Χαμόγελο του Παιδιού θα πάνε σε απομακρυσμένα χωριά την Τρίτη (12/10) σε Κιλκίς, Πιερία, Ξάνθη, την Τετάρτη (13/10) σε Δράμα, Πέλλα και την Πέμπτη (14/10) σε Φλώρινα και Σέρρες.