Στο Προεδρικό Μέγαρο κατέφθασαν το βράδυ της παραμονής της 25ης Μαρτίου οι υψηλοί προσκεκλημένοι που έφτασαν τη χώρα μας για να τιμήσουν την ιστορική επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Αντρη και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φρανσουά Παρλί, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω των lockdown στη Γαλλία.

Στο δείπνο βρέθηκαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

proedriko-megaro.jpg
proedriko-megaro_3.jpg
Το δείπνο ξεκίνησε με την προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι υψηλοί προσκεκλημένοι.Τις εντυπώσεις κέρδισε ο πρίγκιπας Κάρολος με τον συγκινητικό του λόγο, τον οποίο ολοκλήρωσε λέγοντας στα ελληνικά «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς».

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος “Δικαία των Εθνών” από το Ισραήλ», όπως είπε.

Δείπνο με μενού 45 πιάτων από τον Λευτέρη Λαζάρου

Γεύσεις θάλασσας και έμφαση στα ελληνικά προϊόντα είχε το διά χειρός του Λευτέρη Λαζάρου μενού στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Λευτέρης Λαζάρου, είναι ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin και κατόπιν συνεννόησης με την Προεδρία της Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα μενού με συνολικά 45 πιάτα για το βράδυ της 24ης Μαρτίου. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Προεδρικού Μεγάρου, απόλαυσαν γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

μενού στο Προεδρικό Μέγαρο

 

  • Το πρώτο πιάτο ήταν από σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας.
  • Το δεύτερο ήταν ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.

Ακολούθησε φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.

  • Για επιδόρπιο, σερβιρήστηκε λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

 

Το μήνυμα του Μακρόν για την ιστορική επέτειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να παρευρεθεί για την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, αλλά έστειλε το δικό του μήνυμα με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τους αγώνες των Ελλήνων ως πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη και τη Γαλλία και τόνισε τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και είπε ότι είναι βαθιά επηρεασμένος από τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό.

«Λυπάμαι που δε θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι. Γι’ αυτό θέλω καταρχήν να απευθύνω ένα μήνυμα πραγματικής φιλίας και σεβασμού για όλο τον ελληνικό λαό, τη χώρα, το έθνος και φυσικά για τις αρχές, την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό… //… υπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ένας πολιτισμός, η κληρονομιά κατά κάποιο τρόπο της αρχαίας Ελλάδας και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και συνέχισε:

«Θα επανέλθουμε σ’ αυτό, αν θέλετε. Αλλά στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία υπάρχει ένας ακόμη πιο ισχυρός δεσμός, αυτός της προσήλωσης στην ελευθερία, στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Πριν από 200 χρόνια, η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία. Εμπνέει και σήμερα επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας και από τις αρχές αυτού του έτους, τα 40 χρόνια ένταξης στην ΕΕ. Δηλαδή, τα 40 χρόνια επίσης μιας στιγμής ελευθερίας, ανοίγματος και φυσικά ενός κοινού πεπρωμένου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του αγώνα για τον πολιτισμό. Την είδαμε τους τελευταίους μήνες, οπότε ναι, εμπνέει. Θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να εργαστούμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, στους φοιτητές μας, στους αρχαιολόγους, στους ακαδημαϊκούς και στους τουρίστες μας, αλλά η Ελλάδα εμπνέει σήμερα όπως το έκανε και χθες επειδή υπάρχει αυτός ο μοναδικός δεσμός».

Η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη και το μήνυμα Μητσοτάκη

Στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου τους υποδέχτηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υψηλοί προσκεκλημένοι και εκεί ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πινακοθήκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ στην ιστορική εκδήλωση βρέθηκαν χώρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

pinakothiki.jpg
pinakothiki_2.jpg
pinakothiki_3.jpg
pinakothiki_4.jpg
pinakothiki_5.jpg
pinakothiki_6.jpg

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση στου χώρους της ανακαινισμένης Πινακοθήκης με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν μοναδικά έργα από την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» και από τη μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», και «Η Έξοδος του Μεσολογγίου».

erga.jpg
erga_2.jpg
erga_3.jpg

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέλνει ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού

Ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων της Αθήνας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την νέα Εθνική Πινακοθήκη έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας προχωρά προς το μέλλον, κοιτώντας πάντα το ένδοξο παρελθόν.

«Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά ολόκληρης χώρας, την Εθνική Πινακοθήκη. Μίλησε για ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. «Κτήμα, όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο. Έστω κι αν η πανδημία, τελευταία στιγμή, κράτησε κάποιους απ’ αυτούς μακριά μας, όπως τον αγαπητό μας Πρόεδρο της Γαλλίας», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή, παρουσιάζοντας το παρελθόν της Πινακοθήκης: «Η ίδια η ιστορία της, άλλωστε, ακολουθεί τη διαδρομή της χώρας. Μία διαδρομή που ξεκινά από το 1829 στην Αίγινα, με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει τότε πρώτος πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός μελλοντικού μουσείου. Και φτάνει στον μεγάλο σταθμό του το 1896. Όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδοτεί στο Δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. Έτσι, το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα, με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Καταλήγει εδώ στην οριστική του στέγη, το 1975. Σε αυτό το θαυμάσιο κτίριο σχεδιασμένο από τον Παύλου Μυλωνά και τον Δημήτρη Φατούρο, ένα κλασικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού».

Χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλη του τιμή δώδεκα χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη νέα Πινακοθήκη, αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μια μέρα πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. «Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα, η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων. H μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίον η ζωγραφική της Νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού. Χωρίς, ωστόσο, να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, τέλος, με τον πρωθυπουργό η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «κιβωτού» της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, ενώ αναδεικνύεται, παράλληλα, και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δείτε εδώ τι δηλώσανε οι προσκεκλημένοι, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.