Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου εκτός από τον εορτασμό της Θεοτόκου γιορτάζουμε και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Παρόλο που την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με τους ιστορικούς, δεν υπήρξε κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός (εκτός από αψιμαχίες) που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή, ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς, στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Η 25η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, ως η  ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού ενώ ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με Βασιλικό Διάταγμα από την Κυβέρνηση του Όθωνα προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του πρώτου και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

25 Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλων ειδών εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

Φέτος, πάντως, η γιορτή είναι διπλή καθώς το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους με την Επανάσταση του 1821.

 

Διαβάστε επίσης για τις δέκα ταινίες με θέμα την Επανάσταση του 1821 που γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου:

https://radar.gr/article/76814/deka-tainies-gia-tin-epanastasi-toy-1821