Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», η ανάταξη της κεφαλαιαγοράς, η πράσινη χρηματοδότηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζων, η πράσινη χρηματοδότηση, αλλά και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού τομέα, είναι οι προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Και στα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο NPL Summit 2021.
Όπως είπε: Η εύστοχη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το πρόκριμα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε πως τον Απρίλιο θα ψηφιστεί ο νόμος για την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», όπως είχε γράψει το Radar.gr, σημειώνοντας πως θα απαλλάξει τις τράπεζες από άλλα 30-32 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια και αυτός είναι ο λόγος που ήδη δύο τράπεζες η Eurobank και οι Πειραιώς δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν με νέες τιτλοποιήσεις, ύψους 3,3 δις ευρώ η πρώη (τιτλοποίηση Mexico) και 7 δις ευρώ η δεύτερη (τιτλοποίηση Sunrise).
Ο «Ηρακλής» ενισχύει κι εμβαθύνει την δευτερογενή αγορά των ΜΕΔ, η οποία είναι ένα μηχανισμός νευραλγικής σημασίας για την αποτελεσματική μείωση του όγκου τους, σημείωσε ο κ. Ζαββός και συμπλήρωσε πως: Γύρω από τον «Ηρακλή» αναπτύσσεται ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα επαγγελμάτων και ασχολιών που περιλαμβάνουν τις τράπεζες, τους διαχειριστές, τα funds, τις εταιρείες ακινήτων, τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, εκτιμητές, λογιστές, αναλυτές και δικηγορικά γραφεία. Μέρος αυτής είναι η σημαντική αγορά διαχειριστών που ανέρχεται περί τα 90 δις ευρώ και η οποία φαίνεται να έχει ενδιαφέρουσες προοπτικές.
Και όπως ανέφερε: την δευτερογενή αγορά ΜΕΔ ενισχύουν καθοριστικά οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, όπως η ψήφιση και εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, το πρόγραμμα «Γέφυρα» και η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
Όλα αυτά δρουν συμπληρωματικά και επικουρικά του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Η επόμενη ημέρα της οικονομίας
Για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητος ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας δηλαδή των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πρέπει να αποκτήσουν την βέλτιστη κλίμακα ώστε να γίνουν bankable and investable.
Αλλά και ο μετασχηματισμός του ίδιου του τραπεζικού τομέα, μέσω των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ψηφιακή τραπεζική και την πράσινη χρηματοδότηση.
Παράλληλα η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Register), θα διευρύνει τη διαφάνεια στην αγορά των ΜΕΔ και να καταστήσει την τελευταία πιο ελκυστική για τους επενδυτές.
Σύντομα θα υπάρξει νομοθέτημα για την σύσταση του, καθώς το μητρώο μέσω πληροφοριακού συστήματος θα παρέχει ανώνυμα στοιχεία για τις οφειλές των πελατών των τραπεζών και ειδικότερα για τη θέση κινδύνου κάθε πελάτη έναντι του τραπεζικού συστήματος.
Εμφαση έδωσε ο κ. Ζαββός και στην ανάταξη της κεφαλαιαγοράς σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών και στον εκσυγχρονισμό και την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς καθώς στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της.
Στόχος είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα και η πρόσβαση στην αγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Κομβικός είναι και ο ρόλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να κάνει προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου και ολοκληρωμένου πλαισίου για την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χρησιμοποιώντας τα πλέον εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα.
Επίσης αναφορά έκανε και στο νόμο που ψηφίστηκε για τη μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα αποκτήσει την απαραίτητη ευελιξία για να αναπτύξει την πολιτική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, κάτι το οποίο αποτελεί μια κυβερνητική δέσμευση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.