Σε εκθετικά αυξητική τροχιά παραμένει η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα εντείνοντας την ήδη οριακή πίεση στο σύστημα υγείας, με την Αττική να αποτελεί το επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Πλέον, ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Αττικής, τη στιγμή που οι διασωληνώσεις σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 645, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν στο μονόδρομο της παράτασης του lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρά μόνο σε μικρές κινήσεις χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Την ήδη επιδημιολογικά επιβαρυμένη κατάσταση της χώρας επιτείνουν τα νέα, μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που κυριαρχούν σε ποσοστό 70% των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, φτάνοντας το 90% στην Αττική.
Τα τελευταία δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι κάθε άτομο που προσβάλλεται από μεταλλαγμένο στέλεχος παραμένει μεταδοτικός για διάστημα 5 παραπάνω ημερών απ’ ότι στην περίπτωση του συμβατικού στελέχους του ιού. Ενώ δηλαδή προ μεταλλάξεων ο κορονοϊός εξουδετερωνόταν από τον οργανισμό στις οκτώ ημέρες, τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 13.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι θετικοί είναι πολύ πιο μεταδοτικοί σε διάρκεια, άρα και η διασπορά που προκαλούν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι προ μεταλλάξεων.

Τα δύο αυτά λοιπόν στοιχεία, οι μεταλλάξεις και οι διασωληνωμένοι, αποτελούν τους κρίσιμους παράγοντες για την επόμενη ημέρα που θα καθορίσουν το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ειδικότερα, τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού στην Ελλάδα, φθάνοντας πλέον τα 2.531. Στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι και ότι πλέον εντοπίζονται και κρούσματα με διαφορετικές παραλλαγές του ιού, από τη βρετανική και την νοτιοαφρικανική που εμφανίζονταν στην αρχή του τρίτου κύματος και εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο συχνές μεταλλάξεις που εντοπίζονται.
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 55 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.