Η ελληνική πλευρά που έχει ποντάρει πολλά σε αυτά τα «άτυπα» διαβατήρια και έχει αναδείξει με σειρά πρωτοβουλιών τη σημασία τους καθώς χωρίς πολλές διατυπώσεις στα σύνορα μπορεί να παρέχουν ευχέρεια σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν , αναμένει με αγωνία τις προτάσεις της ΕΕ. Βέβαια οι αποφάσεις θα απαιτήσουν χρόνο και διαβουλεύσεις και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα καθώς προγραμματίζει άνοιγμα στις 14/5 του κλάδου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο politico.eu «εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν.»

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και δεν αποκλείει κανέναν. Με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιφρουρεί μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελευθερία της μετακίνησης.»
Επίσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού».
Με βάση τον Γιάννη Ρέτσο πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και σταδιακά βήματα. «Η σοβαρότητα, η μετριοπάθεια, η πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων και η στρατηγική του “underpromise-overdeliver”, ήταν χαρακτηριστικά του τουρισμού το 2020. Αυτός είναι ο δρόμος και για το 2021, χωρίς μεγαλοστομίες, διακρίσεις προορισμών και υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν» ανέφερε πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του στο twitter.

Προέδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών πρακτόρων

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Ρ/Σ Real Fm υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θέλει προσεκτικά βήματα για να γίνει σωστό το άνοιγμα και τόνισε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερη σεζόν από πέρυσι». Επίσης τάχθηκε υπέρ του πιστοποιητικού του εμβολιασμού λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποδεχθούμε κι εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη το τοπίο είναι θολό αλλά με συντονισμένες ενέργειες και με δεδομένο ότι υπάρχει ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς μπορεί ο τουρισμός να αποδώσει πολλά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σε σχέση με το άνοιγμα το Μάιο είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και το β΄15ήμερο του Απριλίου να έλθουν κάποιες πτήσεις αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, τις κινήσεις των κρατών αλλά και τον προγραμματισμό πτήσεων.
«Δεν θριαμβολογούμε. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία» ανέφερε τονίζοντας ότι εφόσον οι κυβερνήσεις ανοίξουν τα χαρτιά τους θα υπάρχει μια ένδειξη της πορείας σημειώνοντας πρωταρχικός σκοπός για εμάς είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και τουριστών.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.