Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής, δολοφονήθηκαν χθες Τρίτη σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, δύο στην Ατλάντα κι ένα σε προάστιό της, ανακοίνωσε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι συνέλαβε τον βασικό ύποπτο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ως εδώ αν οι φόνοι είχαν ρατσιστικό κίνητρο, διαπράχθηκαν ωστόσο με φόντο την έξαρση των επιθέσεων εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής τους τελευταίους μήνες.

Αφού εξετάστηκε το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες των συστημάτων παρακολούθησης των τριών ινστιτούτων μασάζ, θεωρείται «πολύ πιθανό» ότι και οι τρεις επιθέσεις διαπράχθηκαν από τον ίδιο δράστη, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στην έρευνα που διενεργείται για το μακελειό συμμετέχει επίσης το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI).

Το χρονικό των επιθέσων

Στην πρώτη επίθεση, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν περί τις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας) σε ινστιτούτο μασάζ σχεδόν 50 χλμ. από την Ατλάντα, τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην κομητεία Τσέροκι, σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution.

Αργότερα το απόγευμα, σε δύο πανομοιότυπα περιστατικά έχασαν τη ζωή τους ακόμη τέσσερις άνθρωποι σε δύο ινστιτούτα μασάζ – το ένα απέναντι στο άλλο – στην Ατλάντα, διευκρίνισε η αστυνομική διεύθυνση της πόλης σε ανακοίνωση Τύπου, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Με το που έφθασαν, οι αστυνομικοί βρήκαν τρεις γυναίκες νεκρές στο εσωτερικό (του ινστιτούτου μασάζ) με εμφανή τραύματα από σφαίρες. Ακόμη επιτόπου, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για πυρά στην απέναντι πλευρά του δρόμου», όπου βρήκαν ακόμη μια γυναίκα νεκρή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Συνελήφθη ένας ύποπτος

Ένας ύποπτος, ο Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, 21 ετών, συνελήφθη το βράδυ χθες Τρίτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), σε απόσταση 240 χλμ. από την πόλη της Ατλάντας, ενημέρωσε από τη δική της πλευρά η αστυνομία της κομητείας Τσέροκι μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Έχει προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο μακελειό έγινε σε ινστιτούτο ασιατικού μασάζ, όπου σκοτώθηκαν δύο γυναίκες ασιατικής καταγωγής, μια λευκή κι ένας λευκός. Τα τέσσερα θύματα των δύο άλλων συμβάντων είναι επίσης γυναίκες ασιατικής καταγωγής, κατά την ίδια πηγή.

Η βία εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε καταδικάσει την περασμένη Πέμπτη τη βία εναντίον των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι «υφίστανται επιθέσεις, παρενοχλήσεις, δέχονται κατηγορίες, χρησιμοποιούνται σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Σύμφωνα με αντιρατσιστές ακτιβιστές, η απέχθεια για την κοινότητα αυτή τροφοδοτήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τη ρητορική του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκαλούσε συχνά τον νέο κορονοϊό «κινεζικό ιό».

Αν και είναι ενίοτε δύσκολο να αποδειχθεί ότι μια επίθεση είχε ξενοφοβικά κίνητρα, τα εγκλήματα με κίνητρο τον ρατσισμό σε βάρος των ασιατικής καταγωγής Αμερικανών σχεδόν τριπλασιάστηκαν – από τα 49 στα 122 – το 2020 στις 16 μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για τη Μελέτη του Μίσους και του Εξτρεμισμού, οργάνωσης με έδρα το Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια).

Στην Τζόρτζια ζουν σχεδόν 500.000 Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής – αποτελούν κάτι περισσότερο από 4% του πληθυσμού της πολιτείας -, σύμφωνα με το Asian American Advocacy Fund, οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτής της κοινότητας στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον  Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.