Οι μονοψήφιοι Δείκτες ΝPE την περίοδο 2021-2022, η οργανική ανάπτυξη κατά 100 μονάδες βάσης μετά το 2022 (απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%) και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια θα οδηγήσουν την Eurobank σε διανομή μερίσματος το 2023, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας απαντώντας σε απάντηση αναλυτή κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του 2020. Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι, μέσα σ ένα περιβάλλον προκλήσεων λόγω της πανδημίας και με τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ενώ η ανεργία μειώθηκε και με σταθερές τιμές ακινήτων η Eurobank εμφάνισε ρεκόρ δεκαετίας στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι ενεργοί πελάτες των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας ανήλθαν σε 2,2 εκατ. σημειώνοντας μια αύξηση 30%.

Νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ

Η Εurobank εκτός από την πρωτιά στο μονοψήφιο Δείκτη NPE για το 2021 (9 % ή και χαμηλότερα) θα είναι η πρώτη Τράπεζα που θα κάνει αίτημα για κρατικές εγγυήσεις με το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Η τιτλοποίηση θα είναι δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ (85% λιανική 15% εταιρικά δάνεια). Η έναρξη της τιτλοποίησης θα πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου – Μαΐου και θα συνεχιστεί εντός του καλοκαιριού ώστε να υπάρχουν προσφορές τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα με τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις τα δάνεια θα παραμείνουν εντός του ισολογισμού της Eurobank.

Επιδράσεις από τα δάνεια της πανδημίας

Σε ερωτήσεις αναλυτών για τα moratoria ο κ. Φ.Καραβίας και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χ. Κοκολογιάννης ανέφεραν ότι, moratoria δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος του 2020, ενώ δάνεια 900 εκατ. ευρώ λήγουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Εξ αυτών βάσει και της παρουσίασης που δόθηκε το 42% συνεχίζουν κανονικά τις πληρωμές, το 20% των δανείων εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γέφυρα, το 5% εντάχθηκε σε προγράμματα ρυθμίσεων Stepup, ενώ το 13%-που λήγει εντός του πρώτου τρίμηνου- είναι καλής ποιότητας δάνεια και δεν αναμένονται προβλήματα. Μόνο το 20% από τα δάνεια της πανδημίας αναμένεται να οδηγηθεί σε default.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.