Σημαντική βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) λόγω της σταδιακής υλοποίησης των εμβολιασμών, της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ, και της καλύτερης αντίδρασης των οικονομιών στα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022.

Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες – κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 – σε σχέση με αυτές που είχε κάνει ο Οργανισμός τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει στα μέσα του 2021 το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά η παραγωγή και τα εισοδήματα σε πολλές χώρες θα κινούνται στα τέλη του 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονταν πριν από την πανδημία.

Τα τεράστια προγράμματα στήριξης στις ΗΠΑ, όπου μετά το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2020 ακολουθεί το πολύ μεγαλύτερο πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων, θα προσθέσουν περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες στην αναμενόμενη για φέτος ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούν και οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της, όπως η ΕΕ και η Κίνα.Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, πολύ περισσότερο από ό,τι της Ευρωζώνης (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα).

Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται μόνο για την Κίνα (7,8% και 4,9%). Τονίζει, ωστόσο, ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. «Η ταχύτερη πρόοδος στην υλοποίηση των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες θα επιτρέψει την ταχύτερη άρση των περιορισμών και την αύξηση της εμπιστοσύνης και των δαπανών.

Οι μεταλλάξεις και η ανάκαμψη

Μία αργή πρόοδος των εμβολιασμών και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ανθεκτικών στα υπάρχοντα εμβόλια, θα οδηγούσε σε ασθενέστερη ανάκαμψη, μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας και περισσότερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων», σημειώνει.

Για τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται πιέσεις στις τιμές στις αγορές πρώτων υλών λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης και προσωρινών διαταραχών στην προσφορά, «αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ήπιος και συγκρατείται από την αδρανή παραγωγική δυναμικότητα σε όλο τον κόσμο».

Η αγορά εργασίας ανακάμπτει με αργό ρυθμό, με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης να εξακολουθούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Ωστόσο, στις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχουν σχεδόν 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ έχουν μειωθεί τα ποσοστά απασχόλησης.

Ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίας παραμένει περίπου 5% χαμηλότερος σε σχέση με πριν από την πανδημία.

Η βασική προτεραιότητα της πολιτικής είναι η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων και υλοποίησης των εμβολιασμών όσο το δυνατόν ταχύτερα σε όλο τον κόσμο «για να σωθούν ζωές, διατηρηθούν τα εισοδήματα και περιορισθεί η δυσμενής επίπτωση των περιοριστικών μέτρων στην ευημερία», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση και τον ρυθμό των εμβολιασμών, ενώ ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μία πρόωρη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Για τη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναφέρει ότι είναι δικαιολογημένο να συνεχιστούν έως ότου οι εμβολιασμοί επιτρέψουν μία σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στις διαπροσωπικές δραστηριότητες, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εστιάσει σε επιχορηγήσεις και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο παρά με δάνεια.

Το φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών

Γρήγορη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για φέτος αναμένει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει τους εμβολιασμούς.«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν μετά την οικονομική κρίση το 2009.

Η προϋπόθεση όμως για την γρήγορη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιταχύνουν σημαντικά τον εμβολιασμό. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα. Βλέπουμε φαρμακευτικές εταιρείες να χορηγούν άδειες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στους ανταγωνιστές τους.

Και η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να γίνει καλύτερη στη διανομή εμβολίων. Τα εμβόλια θα μπορούσαν να φτάνουν στα κέντρα εμβολιασμού γρηγορότερα», είπε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Θα ήταν επίσης σκόπιμο να λειτουργούν τα κέντρα εμβολιασμού επτά ημέρες την εβδομάδα. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ευρώπη έχει μεν κάνει εξαιρετική δουλειά με το να υποστηρίξει με χρήματα την οικονομία, αλλά δεν κάνει αρκετά για τους εμβολιασμούς.

Πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι κυβερνήσεις αντέδρασαν γρήγορα με μεγάλα πακέτα τόνωσης της οικονομίας και έτσι (αποδεικνύεται πως) ενστερνίστηκαν τα διδάγματα από τα λάθη του 2009», πρόσθεσε η Μπουν.«Οι οικονομικές δομές έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μόλις λοιπόν ανοίξει ξανά η οικονομία, οι επιχειρήσεις μπορούν αμέσως να παράγουν και να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από τον κορονοϊό.

Το ότι έχει λειτουργήσει η δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας μπορεί επίσης να φανεί και από το γεγονός ότι, παρά την μεγάλη πτώση της οικονομικής παραγωγής, τα εισοδήματα μειώθηκαν συγκριτικά μόνον ελαφρώς», κατέληξε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.