Τις προηγούμενες ημέρες το ομόλογο tier II της Alphabank, ύψους 500 εκατ. ευρώ εξασφάλισε απόδοση 5,5%, ωστόσο η έκπληξη στην αγορά αναμένεται να έλθει από το ομόλογο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγκυρους αναλυτές της αγοράς ομολόγων, το κουπόνι της έκδοσης της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί και κάτω από το 3,75%!

Συγκεκριμένα πηγές, από την αγορά ομολόγων υποστηρίζουν ότι, στις αγορές “υπάρχει και η έκπληξη” καθώς, ήδη έχει εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές μετά το επιχειρηματικό σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση και τις εξαγγελίες του για τις Ανανεώσιμες Πηγές, την πώληση ΔΕΔΔΗΕ, την ηλεκτροκίνηση κλπ.

Η εταιρεία προχώρησε σε περισσότερες κινήσεις από όσες εξήγγειλε καθώς υπέγραψε την συμφωνία με την RWE, αλλά προχώρησε και σε σειρά αιτήσεων για επένδυση 500 -700 εκατ. ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1GW. Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ θα ζητήσει την άντληση κεφαλαίων 500 ή 700 εκατ. ευρώ και ο στόχος θα είναι αφενός να μειωθεί το κόστος δανεισμού και αφετέρου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις επενδύσεις.

Πού θα κυμανθεί μετά την έκδοση το επιτόκιο;

Επειδή οι ανάδοχοι της έκδοσης της ΔΕΗ Goldman Sachs και Eurobank θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν –όπως έκανε και η AlphaBank– την ομαλοποίηση στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά την πρόσφατη αναστάτωση– η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμάται να δώσει την εντολή για τις παρουσιάσεις σε επενδυτές και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών , πιθανότατα μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Γιατί, όμως, είναι πιθανό να υπάρχει μια τέτοια διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της Alphabank και της ΔΕΗ;

Σ’ αυτές τις τραπεζικές εκδόσεις (tier II) το πρώτο κριτήριο για το επιτόκιο, είναι που κινούνται οι υπόλοιπες τραπεζικές εκδόσεις στην Ευρώπη, όπως αναφέρει στέλεχος της Βnp Paribas.

Σ’ αυτό το επιτόκιο, στην συνέχεια προστίθεται ένα premium το οποίο κινείται κοντά στο 1%. Επειδή, δε, το υφιστάμενο ομόλογο της Alphabank (λήξεως 2030, κουπόνι 4,25%) κινούνταν πριν από την εντολή στις 97% μονάδες βάσης, οι αναλυτές υπολόγιζαν το επιτόκιο να κυμανθεί μεταξύ 4,5-5%.

Εάν το υφιστάμενο ομόλογο της Alphabank βρισκόταν στο 100 % της ονομαστικής αξίας τότε το κουπόνι θα διαμορφωνόταν χαμηλότερα από το 4,5%. Βεβαίως, όπως αναφέρει στέλεχος ελληνικής επενδυτικής τράπεζας “ο στόχος της έκδοσης της Alphabank είναι το επιτόκιο να ξεκινά απο 4%.”

Η έκπληξη, όμως, σε ότι αφορά το κουπόνι της ΔΕΗ δεν σταματά μόνο εδώ. Μετά την άντληση των κεφαλαίων, δυο μήνες μετά την έκδοση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόδοση ενδέχεται να πέσει και κάτω από το 3%, εφόσον βεβαίως όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τις εξαγγελίες της διοίκησης της ΔΕΗ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.