Το ηφαίστειο Mount Sinabung της Ινδονησίας έστειλε ένα σύννεφο καυτής τέφρας ύψους 5 km (3,1 μίλια) την Τρίτη, στην πρώτη μεγάλη έκρηξη από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, δήλωσε το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της χώρας.

Η στιγμή της έκρηξης και ο πανικός

Η δραστηριότητα του Mount Sinabung έχει αυξηθεί από πέρυσι και η προειδοποίηση για το ηφαίστειο στην επαρχία Βόρειας Σουμάτρα έχει τοποθετηθεί στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά ένας αξιωματούχος είχε προηγουμένως παροτρύνει τους ανθρώπους να μείνουν τουλάχιστον 3 χλμ. μακριά από τον κρατήρα, ανέφερε το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Μετριασμού Γεωλογικών Κινδύνων της Ινδονησίας.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, με το ηφαίστειο να δημιουργεί μια στήλη λευκής τέφρας στέλνοντάς την στον μπλε ουρανό.

Ο Wirda Br Sitepu, ένας 20χρονος κάτοικος, δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει και είπε ότι «το βουνό δεν εκρήγνυται και η τέφρα έχει μειωθεί».

Η Ινδονησία εκτείνεται στο λεγόμενο «Pacific Ring of Fire», μια εξαιρετικά σεισμικά ενεργή ζώνη, όπου διαφορετικές πλάκες στο φλοιό της γης συναντιούνται και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σεισμών και ηφαιστείων.

Η Ινδονησία έχει σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το Sinabung ήταν αδρανές για αιώνες προτού εκραγεί ξανά το 2010.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.