Στη «μάχη» για την απόκτηση του Frontier που προωθεί η Εθνική Τράπεζα ρίχνονται σήμερα 12 ενδιαφερόμενοι καθώς αναμένεται η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών τους.

Η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 6,1 δις ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, το project Frontier έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών και εταιρειών διαχείρισης, με τις doValue, Davidson Kempner, Intrum, να πρωταγωνιστούν , μαζί με τις  Cepal, Bain Capital, Fortress, Pimco κ.α.

Η προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών λήγει σήμερα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα μικρή παράταση μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει η Εθνική Τράπεζα στόχος είναι  μέχρι το τέλος Μαρτίου να οριστικοποιηθεί η short list των ενδιαφερομένων, και μέχρι το τέλος Ιουνίου να  έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και να υπογραφεί η συμφωνία.

Οι servicers δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής, καθώς όποιος αναλάβει τη διαχείριση της θα είναι και ο ηγέτης στην ελληνική αγορά.

Αναμένεται λοιπόν «σκληρό παιχνίδι» ανάμεσα σε doValue –που  αναμένεται να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά από κοινού με τις Fortress και Bain Capital, και Davidson Kempner , στην οποία πρόσφατα  πέρασε και το   Galaxy της Alpha Bank.

Η τιτλοποίηση  Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα  οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και  το 5% καταναλωτικά.

Η Εθνική Τράπεζα με τη  συναλλαγή Frontier μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, που στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 9,6 δις ευρώ και θα περιοριστούν στα 3,9 δισ ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το απόθεμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων της τράπεζας μειώνεται κατά 80%.

Επίσης ο  δείκτης των NPEs  υποχωρεί  στο  12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως είναι γνωστό η τιτλοποίηση των  6,1 δισ ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και η  Εθνική Τράπεζα έχει αιτηθεί  την  εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις  ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.

https://radar.gr/article/76776/ethniki-epistrefei-tokoys-se-55-455-synepeis-daneioliptes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.